Hobbirégészek azonosítottak többezernyi archeológiai lelőhelyet Angliában

Bronzkori sírhalmok, római kori utak és elhagyatott középkori falvak szerepelnek azon eddig ismeretlen ősi helyszínek és műemlékek között, amelyeket az elmúlt hónapokban fedeztek fel a nyilvánosság tagjai – ismerteti a Guardian.

Teherautó-sofőrök és orvosok is szerepelnek azon a több mint ezer fős listán, amelynek tagjai részt vettek a Deep Time nevű „polgári tudományos projektben”. Ez a program a hobbisták segítségével 512 négyzetkilométernyi Föld-megfigyelési adatot, köztük nagy felbontású műholdas és lézertechnológiával készült felvételt vizsgált át.

A résztvevők három különböző tájegységen kerestek ősi jellegzetességeket: a Peak District Nemzeti Parkban, amely Derbyshire, West Yorkshire és South Yorkshire tartományokat érintő terület; a northumberlandi Wallingtonban; valamint a dorseti Purbeckben és Studlandben.

Az angliai Peak Districk Nemzeti Park
photo_camera Az angliai Peak Districk Nemzeti Park Forrás: Wikimedia / geograph.org.uk

Többek között 262 lehetséges bronzkori sírgödröt és három római kori utat találtak meg. A projekt a DigVentures nevű régészeti társadalmi vállalkozás és a National Trust közötti partnerség, amely e tájak nagy területeit birtokolja és kezeli. A civil kutatók pedig 12 802 olyan ősi lelőhelyet és műemléket azonosítottak itt, amelyek korábban ismeretlenek voltak.

A 2012-ben alapított DigVentures a nyilvánosság részvételére épít a régészeti feltárásban. Az Innovate UK és a Heritage Innovation Fund által finanszírozott projekt az éghajlati válságnak a tájainkra gyakorolt hatásával is foglalkozik, vagyis a történelmi és a természeti környezetünk közötti kapcsolattal. Ezeken a területeken ugyanis a természet helyreállítására tesznek erőfeszítéseket, és a projekt egyik célja, hogy a régészeti és ökológiai értékek feltérképezésével jobban meg lehessen tervezni például az erdőtelepítési munkálatokat anélkül, hogy archeológiai lelőhelyek sérülnének.