2000 éves lovak furcsán rendezett tömegsírjára bukkantak Franciaországban

Francia régészek kilenc nagy sírt tártak fel, amelyekben körülbelül 2000 évvel ezelőtt élt lovak maradványaira bukkantak. A 28, hat év körüli csődör mindegyikét jobb oldalára fektetve, fejüket dél felé fordítva helyezték a gödrökbe, röviddel azután, hogy elpusztultak.

photo_camera Fotó: Hamid Azmoun/Inrap

A francia nemzeti régészeti intézet, az Inrap kutatói szerint a szénizotópos kormeghatározás a gall háborúk idejére tette a maradványok származását, amelyek ezek szerint Gallia római hódításának vége és a Római Birodalom kezdete körül, valahogy i. e. 100 és az időszámításunk szerinti 100-as év között lettek eltemetve.

A csontokból és környezetükből vett DNS-minták vizsgálatából a régészek reményei szerint kiderülhet, hogy az állatok csatában estek el, vagy valamilyen rituálé részeként végeztek velük. Bár paraziták után is kutakodnak, a betegséget lényegében kizárják a szakértők, mivel csak felnőtt hím lovakat temettek el a helyszínen, egységes minta szerint, ami valami másról árulkodik.

photo_camera Fotó: François Goulin/Inrap

A lovak maradványaira egy 5-6. századi közép-franciaországi lelőhely feltárása során bukkantak rá: a mindössze 1,2 méter magas lovakat (a gall lovakra jellemző volt ez a magasság) két sorban temették el. Elrendezésük hasonló ahhoz, amit szintén francia régészek 2002-ben pillantottak meg: nyolc vaskori harcos és lovaik holttestére egy téglalap alakú sírban találtak rá – a férfiak mind a jobb oldalukon feküdtek. Történészek szerint egy kelta király harcosai lehettek, akik a király erőszakos halála után öngyilkosok lettek.

Isabelle Pichon, az Inrap régészeti műveleti vezetője a friss leletekről elmondta: „A temetési helyük miatt úgy gondoljuk, hogy a Julius Caesar által az i. e. 1. században vívott gall háborúkhoz köthetők, de ez még csak elmélet. Tudjuk, hogy volt egy fontos csata, és a római hadsereg nem messze innen haladt el, de nagyon kevés a bizonyítékunk, és eddig nem találtunk semmit, ami arra utalna, hogyan haltak meg. Azt azonban nem zárhatjuk ki, hogy rituális temetés volt, még akkor sem, ha a lovakkal együtt nem temettek el tárgyakat.”