Kimutatták, hogy az internetfüggőség a fiatalok agyműködését is megváltoztatja

Egy friss kutatás szerint az internetfüggőség a fiatalok agyában olyan kémiai változásokat okoz, ami még több függőséget okozó viselkedéshez vezethet. A PLOS Mental Health szaklapban közzétett tanulmány szerint olyan korábbi, kutatásokat tekintettek át, amelyekben fMRI képalkotással vizsgálták több száz 10–19 év közötti, internetfüggőséggel diagnosztizált fiatalon, hogy miként hatnak egymásra a különböző agyi területek.

A kutatók megállapították, hogy a fiatalok agyában több neurális hálózatban is megmutatkoznak a hatások, és az agy egyes részein akkor fokozott aktivitást tapasztaltak, amikor az alanyok nyugalmi állapotban voltak. Az agy aktív gondolkodásban részt vevő, a memóriáért és döntéshozatalért felelős területein ugyanakkor összességében csökkent a funkcionális összekapcsolódás.

Ezek a változások a kutatók szerint addiktív viselkedést és hajlamot, valamint a mentális egészséggel, a fejlődéssel, az értelmi képességekkel és a fizikai koordinációval kapcsolatos viselkedésbeli változásokat eredményeztek a serdülőknél.

„A serdülőkor egy döntő fontosságú fejlődési szakasz, amelynek során az emberek jelentős változásokon mennek keresztül biológiai és kognitív szinten, illetve személyiségükben. Emiatt az agy különösen érzékeny az internetfüggőséggel kapcsolatos késztetésekre, kényszercselekvésekre ebben az időszakban” – idézi a Guardian Max Changet, a tanulmány vezető szerzőjét, a University College London kutatóját.

Chang szerint az eredmények azt mutatják, hogy a kényszeres internethasználat negatív viselkedési és fejlődési változásokhoz vezethet, ami komoly hatással lehet a serdülők életére – például nehezebben tarthatják fenn kapcsolataikat és társas tevékenységeiket, hazugságspirálba kerülhetnek az online tevékenységükkel kapcsolatban, valamint rendszertelen étkezést és alvászavarokat tapasztalhatnak.

A kutatók azt remélik, hogy tanulmányuk lehetővé teszi az internetfüggőség korai jeleinek hatékony kezelését. „Az orvosok például olyan kezelést írhatnának elő, amely specifikusan célozza meg az érintett agyi területeket, vagy az internetfüggőség kulcsfontosságú tüneteit célzó pszicho- vagy családterápiát javasolhatnának” – mondta Chang.

A megelőzés másik lehetséges útja a szülők felvilágosítása az internetfüggőségről, hiszen azok a szülők, akik tisztában vannak annak korai jeleivel és kialakulásával, hatékonyabban kezelik a tüneteit is, és minimalizálhatják a kockázati tényezőket. A kutatók azt tanácsolják, hogy „a fiatalok szabjanak ésszerű korlátokat a napi internethasználatukra, és fontos, hogy tisztában legyenek a túl sok online töltött idő piszchés és társadalmi következményeivel”.