Így árad a Duna Verőcénél

Az elmúlt időszakban a Duna vízgyűjtő területén lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt árad a folyó, amit most a napokban Verőcén készült felvételekkel mutatunk be:

Árad a Duna Verőcénél
photo_camera Árad a Duna Verőcénél Fotó: Zirig Árpád

A Verőcéhez közeli Vácon a vízügy június 6-án 14:00-kor 504 centiméter magas vízállást mért, míg Budapesten 597 centimétert. A vízügy előrejelzési modellje szerint Vácon és Budapesten is szombaton tetőzhet a Duna 563, valamint 659 centiméteres szinten.

Így fest az áradó Duna Verőcénél
photo_camera Így fest az áradó Duna Verőcénél Fotó: Zirig Árpád

A vízállás így Budapesten pénteken lépheti át az I. készültségi szint határát jelentő 620 centimétert. Emiatt az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdán figyelmeztetett, hogy le kell majd zárni az alsó rakpartokat, amire a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szerint már csütörtökön este 8-tól sor kerülhet.

A Duna magas vízállása a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet sem kíméli, az egyetem szerdai közleménye szerint a magas vízállás és annak a csatornarendszerre gyakorolt hatása miatt miatt előreláthatólag június 11-ig be kell zárni a K épületet. Az BME-n jelenleg vizsgaidőszak van, így egyes vizsgákat és rendezvényeket más helyszínekre kell emiatt áthelyezni.

Tegnap már 500 kilométeren volt vízügyi készültség az országban, de jó hír, hogy a Vízügyi Főigazgatóság szerint a Duna felső vízgyűjtőjén az elmúlt 24 órában már nem esett számottevő csapadék és hétvégéig nem is várható utánpótlás.