A bozóttüzek füstje 52 ezernél is több kaliforniaival végzett alig tíz év alatt

A 2008-2018-as időszak halálozási statisztikáinak, közegészségügyi és légszennyezettségi adatainak összehasonlító elemzése azt mutatja, hogy az egyre gyakoribb és kiterjedtebb bozót- és erdőtüzek füstjéből származó toxikus szállópor belélegzése nyomán kialakult szövődmények legalább 52 ezer kaliforniai lakos idő előtti halálát okozták – írja a brit Guardian a Science Advances folyóiratban június 7-én megjelent tanulmányra hivatkozva.

A Los Angeles-i kutatócsoport ugyanis a Kaliforniát az elmúlt évek földi pokollá tevő bozóttüzeket azonosította a nem dohányzók tüdejét, illetve a véráramon keresztül más szerveit gyakran visszafordíthatatlanul károsító a PM2.5 jelölésű, azaz 2,5 mikronnál kisebb szemcseméretű finomszállópor forrásaként.

Randy Law közrendőr istápol egy elszabadult lovat a Camp Fire idején a kaliforniai Paradise-ban, 2018 novemberében.
photo_camera Randy Law közrendőr istápol egy elszabadult lovat a Camp Fire idején a kaliforniai Paradise-ban, 2018 novemberében. Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

A kutatók az első diagnózis és a halálozás dátuma, valamint a páciens lakhelyének postai irányítószáma alapján minden egyes esetben megvizsgálták, hogy az adott helyen és időtartamban szennyezhették-e a levegőt a vegetáció égése során felszabaduló méreganyagok. Az eredmények a finomhangolás után is megdöbbentették az epidemiológusokat. Kiderült ugyanis, hogy a vizsgált időszakban legalább 52 480, legfeljebb 55 710 idő előtti halálozás volt visszavezethető a bozóttűz füstjéből származó finomszállópor által kiváltott, igen gyakran tumorképződéssel együtt járó gyulladásos kórképre.

A hosszú expozíciós idővel készült felvétel a kaliforniai Lake Berryessa mellett készült a 2020-as Hennessey-tűz idején.
photo_camera A hosszú expozíciós idővel készült felvétel a kaliforniai Lake Berryessa mellett készült a 2020-as Hennessey-tűz idején. Fotó: JOSH EDELSON/AFP

A kutatócsoport megbecsülte a közegészségügyi ellátóhálózatot terhelő költségeket is. Eszerint a közvetlen pusztításon túl az erdőtüzek 432-456 milliárd dolláros kárt okoztak a vizsgált időszakban.