Új fejezettel bővíti az emberré válás történetét egy Németországban előkerült aprócska hominida

Természetes körülmények között ma már csak Közép-Afrika és Délkelet-Ázsia trópusi területén élnek emberszabású majmok, de korántsem volt ez mindig így.

A bajországi Hammerschmiede agyagbányájából előkerült fosszíliák azt bizonyítják, hogy a földtörténeti miocén idején Európában is éltek korai emberfélék – írja az IFLScience. A paleontológiai lelőhelyen nemrégiben szenzációs leletekre bukkantak a Tübbingeni Egyetem antropológusai. Mint arról a PLoS One folyóiratban megjelent tanulmányukban beszámolnak, a 11,6 millió éves rétegben talált fog- és térdkalács-fosszíliák alapján egy eddig ismeretlen hominidát azonosítottak. A fiziológiai jegyek szerint a taxonómia jegyzékben Buronius manfredschmia néven lajstromozott faj a valaha élt legkisebb emberszabású. A kutatók állítása szerint a 10 kilogrammos testtömegű, házi macska méretű majomfaj tökéletesen alkalmazkodott az akkor uralkodó tropikus erdők lombkorona-szintjéhez.

A bajorországi Hammerschmiede lelőhelyről előkerült, Buronius manfredschmidi néven lajstromozott hominida fosszilizálódott fogai
photo_camera A bajorországi Hammerschmiede lelőhelyről előkerült, Buronius manfredschmidi néven lajstromozott hominida fosszilizálódott fogai Fotó: Böhme et al.

Pár éve ugyanerről a lelőhelyről a mai emberszabásúakhoz hasonló méretű, a maradványai szerint a talajszinten táplálkozva felegyenesedésre is képes Danuvius guggenmosi fosszíliái is előkerültek. A két faj a mai gibbonokhoz és orangutánokhoz hasonlóan osztozhatott a közös élőhely erőforrásain a kölcsönös előnyökön alapuló békés együtt élés miocén példájával szolgálva a paleontológiai szakirodalomnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás