Alkoholproblémák ellen is jó lehet korunk sztárgyógyszere, a szemaglutid

A leginkább Ozempic és Wegovy márkaneveken ismert, elsősorban cukorbetegség ellen használt, de az utóbbi időben fogyasztószerként elhíresült szemaglutid egészségügyi hatásait annyiféle kutatásban vizsgálják, hogy sorra jönnek az újabbnál újabb eredmények – most éppen az derült ki, hogy a szer az alkoholfogyasztás csökkentésében segítheti a függőségben szenvedőket vagy az arra hajlamos embereket.

A kutatásban közel 700 ezer ember adatait vizsgálták, köztük olyanokét, akik rendszeresen szedték az étkezés után felszabaduló, étvágycsökkentő és vércukorszint-szabályozó hatású GLP–1 hormont utánzó szereket. Azt már állatkísérletekben korábban kimutatták, hogy a szemaglutiddal ellátott egyedeknél csökkent az alkoholfogyasztás, ahogy a gyógyszereket szedő emberek is beszámoltak arról, hogy a szer használata mellett elment a kedvük az ivástól vagy az illegális drogoktól, de az eddig nem volt világos, hogy a hatást közvetlenül a gyógyszer okozza, vagy más magyarázata van a jelenségnek – például az, hogy aki fogyni szeretne, az más módon is próbál egészségesebbé válni.

A friss tanulmány ezért összehasonlítja a szemaglutidot használó emberek adatait azokéval, akik más hatóanyagú gyógyszert szednek elhízás ellen. Egy vizsgálatban 84 ezer ember egészségügyi adatait elemezték, és arra jutottak, hogy azok körében, akik szemaglutidot szedtek, 12 hónap alatt feleakkora arányban diagnosztizáltak alkoholfogyasztási zavart, mint azoknál, akik másféle elhízás elleni gyógyszert használtak. Hasonló mintázatot találtak annál a 600 ezer, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernél is, akik vagy szemaglutidot, vagy másféle cukorbetegség elleni gyógyszert szedtek.

„Tudomásunk szerint ez az eddigi legnagyobb, ilyen jellegű vizsgálat. Az eredmények határozottan arra utalnak, hogy ez a gyógyszer mind a megelőzésben, mind az alkoholfogyasztási zavarok kezelésében előnyös lehet” – idézi a New Scientist a kutatást vezető Rong Xut, a clevelandi Case Western Reserve Egyetem munkatársát.

A szemaglutid és a függőségek kapcsolatának feltárására már folynak randomizált klinikai vizsgálatok, ezekből derülhet ki nagyobb biztossággal, hogy alkalmasak-e a fogyasztószerek az addikciókezelésben. Kutatók szerint az alkohol- és drogfüggőség úgy függ össze az elhízással, hogy a különböző anyagok ugyanúgy agy jutalmazó központját stimulálják, ezért a szintén itt érvényesülő szemaglutid nemcsak az étvágyat csökkenthetik, hanem más függőséget okozó szerek iránti vágyat is.

Az amerikai gyógyszerfelügyeleti szerv, az FDA idén márciusban terjesztette ki a szemaglutid ajánlását a 2-es típusú cukorbetegségen túl a kóros elhízásra vagy túlsúlyosságra, mivel a klinikai vizsgálatok szerint az esetükben megelőzhetők a gyógyszer használatával az életveszélyes szív- és érrendszeri események, például a szívinfarktus vagy a sztrók. A szer hatását emellett különböző függőségek és a nem alkoholos eredetű zsírmáj kezelésére is vizsgálják, míg a hetekben arra is fény derült, hogy a gyógyszer heti használata jelentősen csökkenti a veseelégtelenség és a halálozás kockázatát a 2-es típusú cukorbetegségben vagy krónikus vesebetegségben szenvedőknél. Így nagyon valószínű, hogy a Science folyóirat által 2023 legnagyobb áttörésének nevezett szemaglutid menetelése idén még tovább folytatódik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás