A mekkai zarándoklat pusztító hősége intő jel az olajkitermelő országok számára

Az idei mekkai zarándoklat során legalább 1300 ember veszítette életét a hőség miatt – annak ellenére, hogy a szaúd-arábiai hatóságok szerint több mint 465 ezren kaptak ingyenes egészségügyi ellátást az országban.

A beszámolók szerint a hőség mellett az útlezárások és a tömeg nem megfelelő kezelése miatt sokan a tűző napon rekedtek és rosszul lettek. A szaúdi egészségügyi miniszter, Fahd bin Abdurrahman Al-Jalajel szerint a halálos áldozatok 83 százaléka nem regisztrált zarándok volt, akik így kikerültek a hatóságok látóteréből.

Az idei szokatlanul magas halálozási számhoz nagyban hozzájárult a szokatlan hőség, amit viszont egy friss kutatás szerint tovább súlyosbított az emberi tevékenység, elsősorban a fosszilis üzemanyagok kitermelése. A Climameter felmérése szerint az eddigi szaúdi hőhullámok jóval enyhébbek voltak, az emberi tevékenység miatt ez a mostani 2,5 fokkal volt melegebb, mint a korábban regisztrált hullámok.

Intő jel

Mohamed Adow, a Power Shift Africa nonprofit szervezet igazgatója szerint a mostani esetnek intő jelnek kellene lennie Szaúd-Arábia, a világ egyik legnagyobb olajkitermelő országa számára: mivel a mekkai zarándoklat, a haddzs az iszlám ötödik pillére, az iszlám országnak is figyelembe kell vennie, hogy a zarándoklat a felmelegedés miatt egyre súlyosabb kockázatot jelent a hívők számára.

Az országot gyakran vádolják azzal, hogy csak szóban áll ki a klímacélok mellett, amúgy nem hajlandó visszafogni a szén-dioxid-kibocsátását. Az állami olajcég számít a világ legnagyobb vállalati kibocsátójának, amely az összkibocsátás több mint 4 százalékáért felelős.