Mi az, minden, csak nem könnyű, nem kecses, szárnya sincs, de mégis repül?

07.03. · tudomány

A robosztus testfelépítésű, akár 2000 kilogrammot nyomó vízilovak járása eddig viszonylag alulkutatott területnek számított, de brit kutatók elérkezettnek látták az időt arra, hogy aprólékos munkával felmérjék, hogyan is rakosgatják lábaikat ezek az állatok.

A Guardian számolt be a hertfordshire-i North Mymmsben található Royal Veterinary College kutatóinak munkájáról, akik az észak-yorkshire-i Flamingo Land állatkertjében vették videóra az istálló és az itatóhely között közlekednek. A felvételeket idegőrlő munkával képkockáról képkockára elemezte John Hutchinson biomechanika-professzor a munkatársaival.

Vízben gázoló víziló
photo_camera Vízben gázoló víziló Fotó: MINT IMAGES/Mint Images via AFP

A saját felvételeik mellett a Youtube-on fellelhető vízilovakról készült videókat is elemeztek a kutatók. Ezek alapján megállapították, hogy például az elefántokkal ellentétben a vízilovak a trappoló futásuk időtartamának közel 15 százalékában szinte repülnek, vagyis egyetlen lábuk sem éri a földet.

link Forrás

A PeerJ folyóiratban publikált tanulmány alapján a vízilovak mozgása nagyjából minden sebesség esetén azonos, megtartják a trappoló futómozgást, viszont felgyorsulva az átlósan ellentétesen mozgatott lábaik teljesen elemelkedhetnek a földről.

A kutatócsoport a törpevizilovak mozgásának megfigyelésével folytatja majd a munkát, hogy megállapítsák, miben tér el a kisebb és a nagyobb állatok mozgásstílusa.