Újabb gyógyszert engedélyeztek Amerikában, ami enyhítheti az Alzheimer-kór korai tüneteit

07.03. · tudomány

Az Alzheimer-kór legyőzéséért küzdő non-profit szervezet, az Alzheimer Association üdvözölte az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) döntését, miszerint újabb gyógyszert hagytak jóvá a betegség korai tüneteinek kezelésére.

A donanemab hatóanyagot tartalmazó, Kisunla nevű gyógyszer a tau és béta amiloid plakkok lebontásában segédkezik a gyártó Eli Lilly and Company's gyógyszergyár közleménye szerint, így mérsékli az Alzheimer-kórral járó tüneteket, amik magukba foglalják a kognitív hanyatlást, valamint az agy károsodásából következő egyéb funkciózavarokat.

Az Alzheimer-kór általában a demenciák több mint 70 százalékának kialakulásáért tehető felelőssé, ami így globálisan több mint 44 millió embert, csak az Egyesült Államokban pedig kb. 6,5 millió embert érint. Magyarországon is több százezer olyan személy él, akik tapasztalják a demencia tünetegyüttest valamilyen formában, rajtuk keresztül pedig komplett családok érintettek a betegségben.

Az Egyesült Államokban ez már nem az első hatóanyag, amit engedélyezett az FDA. A lecanemab ugyancsak jól szerepelt a teszteken és kezelnek már vele embereket. A reménykeltő eredmények továbbra is arra ösztönzik a kutatókat, hogy újabb és újabb hatóanyagokat keressenek, amik nemcsak a tünetek enyhítésében, hanem a gyökérokok megszüntetésében is jól szerepeljenek. Ehhez egyelőre különböző immunterápiákkal kísérleteznek a gyógyszerfejlesztők.

Az ígéretes hatóanyagok európai engedélyeztetésére még várni kell, Magyarországon akkor jelenhetnek meg az ilyen gyógyszerek, ha az EU-s és a magyar gyógyszerhatóságok is zöld lámpát adnak a forgalmazóknak.