Feltalálták a fagyit, ami nem olvad el

Az olvadt fagylalt után végre jöhet a meleg fagylalt: Cameron Wicks, a Wisconsini Egyetem élelmiszermérnöke rájött, hogy hogyan lehet megelőzni, hogy a fagyi elolvadjon. Wicks polifenolokat adott a jégkrémhez, ami amellett, hogy segít megőrizni a gombóc állagát, még egészséges is – egyebek mellett ezeknek az anyagoknak tulajdonítják a tea pozitív élettani hatásait is.

photo_camera A teszt Fotó: University of Wisconsin / Youtube

A polifenolok nem a fagyi olvadását gátolják meg, hanem egy olyan hálót hoznak létre a benne található zsír- és fehérjerészecskék között, amely segít megőrizni a gombóc alakját. Ez azt is jelenti, hogy a fagylaltban található jég ettől még elolvad – és hiába nem folyik a fagyi, de megmelegszik.

Wicks a legjobb eredményeket akkor érte el, amikor jelentős mennyiségű polifenolt adott a fagyihoz: ebben az esetben a szobahőmérsékleten hagyott kanál fagylalt négy órán keresztül megőrizte az alakját, de kisebb mennyiség esetén is lehetett késleltetni az olvadást.

Még nincs a fagyizóban

Épp a pontos mennyiség az, amit még ki kell kísérletezni: a cél az lenne, hogy a fagylalt tovább ellenálljon az olvadásnak, de az íze is változatlan maradjon. A legtöbb jégkrém már így is tartalmaz állagjavítókat, de Wicks szerint a polifenolok ezeknél egészségesebb alternatívát jelenthetnének – pláne akkor, ha természetes forrásból, mondjuk zöld teából vagy áfonyából származnak.

link Forrás

A kutatásban az egyetem két laborja is közreműködött: Brad Bolling a polifenolok szakértőjeként segítette az el nem olvadó fagyi létrehozását, Richard Hartel pedig jégkrémszakértőként (aki egyúttal a fagyasztott élelmiszerek szakértője és az Ice Cream című monstre jégkrémészeti munka társszerzője is). Wicks szerint a tökéletesített fagyi különösen azokon a helyeken tehet jó szolgálatot, ahol nehezebb hűtőhöz jutni, abban viszont nem biztos, hogy mindenhol sikert fog aradni, mert ahogy megjegyezte, az emberek már hozzászoktak, hogy a fagyi olvad.