Tovább él, aki rendszeresen teázik
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
Egy kínai kutatás 1998 óta 100 ezer felnőtt táplálkozási szokásait követte nyomon, és arra jutott, hogy akik rendszeresen fogyasztottak valamilyen fajtájú teát, átlagosan másfél évvel tovább éltek.
A rendszeres teafogyasztóknál felére csökkent az agyvérzés és a szívbetegségek kockázata, és harmadára a korai elhalálozás – ellentétben azokkal, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát. A rendszeres teaivók csoportjába azok a résztvevők kerültek, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak teát.
A legjobb eredményeket azoknál a felnőtteknél mérték, akik leginkább zöld teát fogyasztottak.
A szakértők a tea titokzatos védő hatását a levelekben található polifenoloknak tulajdonítják. A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó vegyületek, és számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók.
Egészségmegőrző hatásukat számos tanulmány vizsgálja napjainkban is. Az eddigi kutatások szerint a polifenolok növelik az erek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást és a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét. Emellett ellenállóbbá teszik az immunrendszert, ezáltal védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. A zöld tea leveleiben különlegesen magas koncentrációban vannak jelen a polifenolok.
A tanulmány eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology-ban hozták nyilvánosságra. A rendszeres teafogyasztás csökkentheti a világon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A védőhatás kifejlődéséhez azonban elengedhetetlen a tea hosszú távú és rendszeres fogyasztása – összegezte az eredményeket a kutatást vezető Hszinjang Vang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémia munkatársa.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Elég lehet csak gondolni a kávéra, hogy hasson
Végképp eldőlhet a nagy kávévita: aki hisz a koffein élénkítő hatásában, anélkül is kihagyhat egy-két kávét naponta, hogy közben a hatásairól is le kellene mondania.
Tovább élnek azok az olasz felnőttek, akik szeretik a chilit
Egy friss kutatás szerint akik rendszeresen fogyasztanak erőset, 44 százalékkal ritkábban halnak meg szívrohamban. Mielőtt mindenki nagykanállal esne neki a Pistának: a helyzet azért nem ilyen egyértelmű.
A vegetáriánusok ritkábban kapnak szívrohamot, de gyakrabban sztrókot
Egy frissen megjelent kutatásban 18 éven át figyelték csaknem ötvenezer ember adatait. A vegetáriánus étrenden élők csoportjában 20 százalékkal többször fordult elő sztrók.