Tovább él, aki rendszeresen teázik

Nincsen jövőnk tudomány nélkül, nincsen Qubit nélkületek. Támogasd a munkánkat!

Egy kínai kutatás 1998 óta 100 ezer felnőtt táplálkozási szokásait követte nyomon, és arra jutott, hogy akik rendszeresen fogyasztottak valamilyen fajtájú teát, átlagosan másfél évvel tovább éltek.

A rendszeres teafogyasztóknál felére csökkent az agyvérzés és a szívbetegségek kockázata, és harmadára a korai elhalálozás – ellentétben azokkal, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát. A rendszeres teaivók csoportjába azok a résztvevők kerültek, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak teát. 

A legjobb eredményeket azoknál a felnőtteknél mérték, akik leginkább zöld teát fogyasztottak.

A szakértők a tea titokzatos védő hatását a levelekben található polifenoloknak tulajdonítják. A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó vegyületek, és számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók. 

Egészségmegőrző hatásukat számos tanulmány vizsgálja napjainkban is. Az eddigi kutatások szerint a polifenolok növelik az erek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást és a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét. Emellett ellenállóbbá teszik az immunrendszert, ezáltal védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. A zöld tea leveleiben különlegesen magas koncentrációban vannak jelen a polifenolok.

A tanulmány eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology-ban hozták nyilvánosságra. A rendszeres teafogyasztás csökkentheti a világon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A védőhatás kifejlődéséhez azonban elengedhetetlen a tea hosszú távú és rendszeres fogyasztása – összegezte az eredményeket a kutatást vezető Hszinjang Vang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémia munkatársa.

Járvány, klímaváltozás, forradalmak – mindez csak három dermesztő arca annak a felbolydult világnak, ami ránk vár. Lesz még neki jó pár. Ha teheted, segítsd a munkánkat, mi megháláljuk a bizalmadat, és ebben a nagy zavarodottságban hitelesen, alaposan és közérthetően magyarázzuk el, hogy a legégetőbb kérdésekre milyen válaszokat adnak a sárgolyó legnagyobb elméi. Maradj velünk. Támogatom a Qubit szerkesztőségét!

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: