Tovább él, aki rendszeresen teázik

2020.01.09. · tudomány

Egy kínai kutatás 1998 óta 100 ezer felnőtt táplálkozási szokásait követte nyomon, és arra jutott, hogy akik rendszeresen fogyasztottak valamilyen fajtájú teát, átlagosan másfél évvel tovább éltek.

A rendszeres teafogyasztóknál felére csökkent az agyvérzés és a szívbetegségek kockázata, és harmadára a korai elhalálozás – ellentétben azokkal, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát. A rendszeres teaivók csoportjába azok a résztvevők kerültek, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak teát. 

A legjobb eredményeket azoknál a felnőtteknél mérték, akik leginkább zöld teát fogyasztottak.

A szakértők a tea titokzatos védő hatását a levelekben található polifenoloknak tulajdonítják. A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó vegyületek, és számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók. 

Egészségmegőrző hatásukat számos tanulmány vizsgálja napjainkban is. Az eddigi kutatások szerint a polifenolok növelik az erek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást és a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét. Emellett ellenállóbbá teszik az immunrendszert, ezáltal védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. A zöld tea leveleiben különlegesen magas koncentrációban vannak jelen a polifenolok.

A tanulmány eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology-ban hozták nyilvánosságra. A rendszeres teafogyasztás csökkentheti a világon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A védőhatás kifejlődéséhez azonban elengedhetetlen a tea hosszú távú és rendszeres fogyasztása – összegezte az eredményeket a kutatást vezető Hszinjang Vang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémia munkatársa.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás