Tovább él, aki rendszeresen teázik

Egy kínai kutatás 1998 óta 100 ezer felnőtt táplálkozási szokásait követte nyomon, és arra jutott, hogy akik rendszeresen fogyasztottak valamilyen fajtájú teát, átlagosan másfél évvel tovább éltek.

A rendszeres teafogyasztóknál felére csökkent az agyvérzés és a szívbetegségek kockázata, és harmadára a korai elhalálozás – ellentétben azokkal, akik ritkán vagy egyáltalán nem fogyasztottak teát. A rendszeres teaivók csoportjába azok a résztvevők kerültek, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak teát. 

A legjobb eredményeket azoknál a felnőtteknél mérték, akik leginkább zöld teát fogyasztottak.

A szakértők a tea titokzatos védő hatását a levelekben található polifenoloknak tulajdonítják. A polifenolok az antioxidánsok csoportjába tartozó vegyületek, és számos gyümölcsben és zöldségben is megtalálhatók. 

Egészségmegőrző hatásukat számos tanulmány vizsgálja napjainkban is. Az eddigi kutatások szerint a polifenolok növelik az erek rugalmasságát, csökkentik a vérnyomást és a „rossz koleszterin”, az LDL szintjét. Emellett ellenállóbbá teszik az immunrendszert, ezáltal védelmet nyújthatnak bizonyos rákos megbetegedésekkel szemben. A zöld tea leveleiben különlegesen magas koncentrációban vannak jelen a polifenolok.

A tanulmány eredményeit a European Journal of Preventive Cardiology-ban hozták nyilvánosságra. A rendszeres teafogyasztás csökkentheti a világon vezető haláloknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. A védőhatás kifejlődéséhez azonban elengedhetetlen a tea hosszú távú és rendszeres fogyasztása – összegezte az eredményeket a kutatást vezető Hszinjang Vang, a pekingi Kínai Orvostudományi Akadémia munkatársa.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: