Aggasztó az örök vegyi anyag trifluorecetsav koncentrációja az európai ivóvízekben

Bár az örök vegyi anyagokként (angolul: forever chemicals) hírhedté vált szintetikus vegyületek környezetre gyakorolt hatásait csak alig másfél évtizede kezdték vizsgálni, a PFAS vagy PFA gyűjtőnéven ismert perfluor és polifluor tartalmú alkil anyagokról mostanra kiderült, hogy közvetlen összefüggésbe hozhatók a vetélés magasabb kockázatával, az alacsony születési súllyal, a magas koleszterinszinttel vagy a pajzsmirigy megbetegedésével és a rák bizonyos fajtáival, ráadásul az esővíz is tele van velük.

Az európai gyomirtóháború veteránjának számító Pesticide Action Network (PAN) nemzetközi civil hálózat európai tagszervezete, a PAN Europe 55 ivóvízmintát (csapvíz és ásványvíz) elemzett 11 uniós tagállamból azt figyelve, milyen mértékű az örök vegyi anyagok közé tartozó – CF3CO2H képletű – trifluorecetsav (TFA) vegyszer jelenléte az európai ivóvizekben – olvasható a szervezet 30 oldalas jelentésében.

A trifluorecetsav 3D-s modellje
photo_camera A trifluorecetsav 3D-s modellje

A TFA főként a növényvédelemben alkalmazott PFAS-peszticidek és a flourtartalmú gázok bomlástermékeként kerül a vízbe. A jelentésből kiderül, hogy TFA-t 11 uniós ország 36 európai csapvízmintájából 34-ben mutatták ki – közte a magyarországi ivóvízmintában is. A vizsgálatban aktívan közreműködő Magyar Természetvédők Szövetségének közleménye szerint a „talált értékek a kimutathatósági határ (< 20 ng/l) és a 4100 ng/l közötti tartományban voltak. A budapesti ivóvízmintában 1000 ng/l TFA-szintet mértek. A legmagasabb értékek összehasonlíthatóak az európai folyókban és tavakban májusban talált csúcsértékekkel. A csapvízminták mindössze 6 százaléka volt TFA-mentes”.

A vizsgálatban 17 ásványvíz- és 2 forrásvízmintát is elemeztek. Ezek közül 12 volt TFA-val szennyezett, az átlagos terhelés 278 ng/l volt. A 24 egyéb PFAS-vegyületre vonatkozó vizsgálatok azt mutatták, hogy az összes vizsgált minta teljes PFAS-terhelésének több mint 98%-át a TFA tette ki.

A több mint ötezer vegyületet tartalmazó vegyületcsoportot az 1940-es évektől az ipar számos területén használják: víz- és szennyeződésálló anyagként alkalmas a bőr és a textil impregnálására, tűzoltó habok és zsírpapír készítésére. A 2022-ben 18 európai szerkesztőség által létrehozott, a tagállamok területén 17 ezer helyszínen súlyos szennyezést bizonyító tényfeltáró koalíció eredményei fényt derítettek arra, hogy mi magyarázza az Európai Unió élelmiszer-biztonsági hatósága, az EFSA vonatkozó jelentésében szereplő tényt, miszerint a vegyületcsoportba tartozó perfluoroktán-szulfonsav (PFOS) és a teflonbevonatok összetevői közé tartozó perfluoroktánsav (PFOA) szinte minden európai lakos véréből kimutatható, és „a lakosság jelentős részénél a bevitel meghaladja az egészségügyi referenciaértéket”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás