Óriás cunamik jöhetnek annak nyomán, hogy a gleccserek olvadása földcsuszamlásokat okoz

Alig egy éve, Grönland keleti partvidékét megacunami sújtotta. A kétszáz méter magas cunamit egy hatalmas földcsuszamlás váltotta ki, amely a lakatlan Dickson-fjordba tört be. Személyi sérülés ugyan nem történt, bár egy katonai bázis megsemmisült a történtek nyomán. Az eseményhez kapcsolódó szeizmikus adatok elemzése most azt mutatta meg, hogy a cunamit állóhullám követte, amely még napokig csapkodott a szűk fjordban - részletezi a Guardian.

Angela Carrillo Ponce, a potsdami Német Földtudományi Kutatóközpont munkatársa a több mint 3000 mérföld (5000 km) távolságra lévő földrengésmegfigyelő állomásokon rögzített szeizmikus adatokat elemezte. Ő és kollégái megerősítették a több mint egy hétig tartó, körülbelül egy méter magas állóhullám jelenlétét.

A The Seismic Record című folyóiratban közzétett eredményeik arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás fel fogja gyorsítani a grönlandi gleccserek és a permafroszt olvadását, és ez megnöveli a földcsuszamlások, majad az óriás cunamik előfordulását.