A nagyméretű cápát felfalta egy nála is nagyobb cápa, lenyelte a jeladóját is, innen tudjuk, mi történt

A heringcápák (Lamna nasus) mintegy 3,6 méter hosszúra is megnőhetnek, az Atlanti-óceán északi részén, a déli félteke óceánjainak egy részén, de az Antarktiszon is járőröznek, és izmos, áramvonalas alakjuk, szögletes, lándzsaszerű fogaik meglehetősen félelmetessé teszik őket. Úgy tűnik azonban, hogy ez a ragadozó sem védtelen a még nagyobb ragadozókkal szemben – írja beszámolójában a LiveScience.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban ma megjelent tanulmányban a kutatók leírják, hogy egy heringcápát valószínűleg egy nála nagyobb rokona ragadta el. A rá erősített nyomkövető eszközt is elnyelte, és éppen ennek adataiból tudható, mi is történt.

„Ez az első dokumentált ilyen eset a világon” – kommentált a tanulmány vezető szerzője, Brooke Anderson, az Észak-Karolinai Környezetminőségi Minisztérium tengeri halászati biológusa.

photo_camera Heringcápa (Lamna nasus) Fotó: YVES LEFEVRE/Biosphoto via AFP

Vemhes nőstény heringcápáról van szó, amelyet 2020 októberében Cape Cod közelében műholdas jeladóval és archiválási eszközzel láttak el. Az adatgyűjtés célja az volt, hogy nyomon követhessék a cápa mozgását, útjának mélységét és területi kiterjedését. Míg a műholdas jeladók állandóak, az archiválási eszközt úgy tervezték meg, hogy egy év elteltével leváljon az állatról, miután rögzítette a mozgásáról szóló adatokat.

Ebben az esetben a cápa 2020 decemberéig zömmel a felszín és 100 méteres mélység között mozgott, bár napközben akár 800 méter mélységbe is merült, éjszaka pedig 200 méter körül lebegett. Ezt a szokását megtartotta, amikor a megjelölés helyétől délre, a Bermuda szigetek partjainál lévő vizek felé haladt. 2021. március 24-én a rögzített mélységgel korreláló hőmérsékleti minták azonban drasztikusan megváltoztak. A kutatók szerint ez azt jelentette, hogy a jeladó egy másik cápa gyomrában volt abban az időben, mivel a hőmérséklet melegebb volt, mint amilyen egyébként az adott tengermélységben lett volna.

A heringcápa elfogyasztásához megfelelő méretű ragadozók földrajzi elterjedése alapján a tettes valószínűleg egy fehér cápa (Carcharodon carcharias), vagy egy röviduszonyú makócápa (Isurus oxyrhinchus) lehetett. A fehér cápa valószínűbbnek tűnik, tekintve, hogy a jelző stabil mélységtartományban volt. A makócápák ugyanis általában mélyebb merüléseket végeznek, majd gyorsan emelkednek fel.