Így lett a neonácik, majd Donald Trump célpontja az ohiói Springfield bevándorló közössége

Hiába terjed Donald Trump amerikai exelnök megszólalásai nyomán, természetesen semmi alapja sincs annak, hogy bevándorlók, vagy mások macskákat, kutyákat, egyéb háziállatokat ettek volna az Ohio állambeli Springfieldben. A város közelmúltbeli története ellenben megmutatja, milyen konfliktusok támadhatnak egyes közösségek (jobbára helyiek és betelepülők) között, és ezt miként használhatják ki szélsőjobboldali csoportok. Miközben a betelepülők érkezését maga a városvezetés támogatta, annak érdekében, hogy felpörgessék a korábban haldokló lokális gazdaságot.

Springfield az állam fővárosától, Columbustól negyvenöt percre, Cincinattitől egy jó órányira található, kedvező helyen, a két nagyváros között. A legprosperálóbb időszakban, a hatvanas-hetvenes évek fordulóján nyolcvanezer lakosú volt, a belváros elegánsabb polgári házai miatt mini-Chicagónak is nevezték. A hanyatlás azonban, akárcsak más városokat az amerikai Közép-Nyugaton, Springfieldet is elérte, azzal párhuzamosan, ahogy a terület meghatározó termelő vállalatai áttelepítették üzemeiket a tengerentúlra. Egyre többen költöztek el Springfieldből, a belváros kezdett kiürülni és lerobbanni.

Egy Trump-párti demonstráló Tucsonban, Arizonában, szeptember 13-án
photo_camera Egy Trump-párti demonstráló Tucsonban, Arizonában, szeptember 13-án Fotó: REBECCA NOBLE/AFP

A város történetét és a Trump által felerősített álhírek mögötteseit a New York Times dolgozta fel a napokban egy podcastban. Springfield vezetői a kétezertízes években az előre menekülés stratégiáját választották, hogy bevonzzák a cégeket és befektetőket. A város néhány kedvező adottságára alapoztak: a jó elhelyezkedésére, a kedvező közlekedési feltételekre, a megmaradt, színvonalasan működő oktatási intézményekre. A terv be is vált. 2017-ben egy jelentős japán autóalkatrész-gyártó cég jelent meg a városban, zöldmezős beruházásban létesítve új üzemet. A nyomukban aztán újabb és újabb cégek telepedtek meg itt, jelenleg például Springfieldben készítenek dobozokat a McDonald's Happy Meal menüihez, de az élelmiszeripar és a ruhaipar is megjelent itt. A konjunktúrához most már csak munkaerőre volt szükség, csakhogy ebből volt a legkevesebb.

Vállalati telephelyek az ohiói Springfieldben
photo_camera Vállalati telephelyek az ohiói Springfieldben Forrás: Springfieldohio.gov

Itt lépnek be a város jelenkori történetébe a Haitiből érkező bevándorlók. Szájhagyomány útján terjedt el közöttük, hogy Springfieldben sok a munkalehetőség és relatíve olcsó a megélhetés, letelepedésüket pedig az is megkönnyítette, hogy többségükben TPS-sel (Temporary Protected Status) rendelkeztek. Ezt olyanok kaphatják meg, akik háborúk vagy veszélyes konfliktusok miatt menekülnek el az országukból, és a státusz legális munkavállalási lehetőséget is biztosít számukra. A TPS-re egyébként csak 16 ország, köztük például Afganisztán és Mianmar állampolgárai jogosultak, és nem jelent utat az amerikai állampolgársághoz: 18 hónapig érvényes, amely után szövetségi szinten kell megújítani ahhoz, hogy valaki legálisan az Államokban maradhasson.

Az elmúlt három-négy évben Springfieldbe érkező haitiak számát 12-20 ezer közé teszik – ez egy alig hatvanezres városban nagyon jelentős beáramlás, ami ráadásul visszaemelte a lakosságszámot a régi csúcsok közelébe. A haitiaknak örült a helyi ipar, a cégvezetők beszámolói szerint pontos, megbízható munkaerőt jelentenek. A belváros ingatlanjai újra megteltek, és ennek nyomán az élet is felélénkült: boltok, szolgáltatások indultak be, a bezárással fenyegetett iskolákban újra lettek tanulók. Eközben a haiti közösség a maga kultúráját is ápolhatta: rádiócsatornájuk indult, ünnepeiket, közösségi eseményeiket a közterületeken rendezték.

Haiti bevándorlók egy számukra szervezett angoltanfolyamon az ohiói Springfield városában
photo_camera Haiti bevándorlók egy számukra szervezett angoltanfolyamon az ohiói Springfield városában Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Azonban az új lakosok meg is terhelték a városi infrastruktúrát; az adatok szerint a 7500 iskolás diák közül most 1500-an vannak azok, akiknek meg kellene tanulniuk angolul, ehhez pedig nyelvtanárok és tolmácsok is kellenek. A rendelőkben hirtelen sorok keletkeztek, merthogy egy egyszerű konzultáció háromszor annyi ideig tartott, mint az angol anyanyelvűek esetében, a kórházi várólisták pedig megnőttek, mert hirtelen több lett a lakos. De ezek csak az egyszerűbben kezelhető mellékhatások közé tartoztak.

A lakásárak, bérleti díjak is megugrottak, ráadásul a haitiak többen összeállva béreltek házakat, lakásokat, így pedig már többet ki tudtak fizetni értük, mint jó néhány szerényebb jövedelmű helyi család. A folyamatok rövid úton lakhatási válsághoz közelítő helyzetet eredményeztek, amire a városvezetés nemigen tudott reagálni. Több se kellett a „nagy lakosságcseréről” szóló elméletek híveinek, ők máris az eredeti lakosok kirekesztéséről beszéltek, és arról, hogy a bevándorlók veszik át a várost.

Születésnapi előkészületek az ohiói Springfieldben, a Haitian Community Help and Support Centerben
photo_camera Születésnapi előkészületek az ohiói Springfieldben, a Haitian Community Help and Support Centerben Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

A kezdődő feszültségeket aztán egy tragikus szerencsétlenség szította tovább: a tavalyi tanévkezdés első napján egy iskolabuszba, amelyen ötvenkét gyerek utazott, belerohant egy szabálytalanul közlekedő mikrobusz. Az iskolabusz felborult, a baleset nyomán húsz gyerek került kórházba, egy 11 éves fiú, Aiden Clark pedig életét vesztette. A mikrobuszt egy haiti származású férfi vezette, akinek nem volt Ohióra érvényes vezetői engedélye. A 36 éves férfit gondatlanságból elkövetett emberölésért ítélték el tizenhárom évre.

Iskolabusz az ohiói Springfield városában
photo_camera Iskolabusz az ohiói Springfield városában Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

Az eset sokakból váltott ki dühödt reakciókat, felerősödtek a rasszista megnyilvánulások a városban, a nyilvános lakossági fórumokon és a helyi médiában. A helyi városvezetés ezután megint csak képtelennek bizonyult megnyugtatóan kezelni a helyzetet, a szélsőjobb azonban reagált: ahogy azt a Guardian is megírta a Trump–Harris vitát követő cikkében, augusztusban megjelent Springfieldben, és felvonulást tartott a neonáci Blood Tribe. Előkerültek a náci jelképek, és a beszámolók szerint a szélsőségesek fegyverrel fenyegették az utcán a haitiakat.

Az elhíresült vádak a házikedvencek megkínzásáról, lefejezéséről és elfogyasztásáról a New York Times szerint egy városi bizottsági ülésen hangzottak el először, majd a közösségi médiában is feltűntek, hitelt érdemlő beszámoló, pláne bizonyíték azonban – amint ezt a városi rendőrség is leszögezte – nem volt rájuk. Trump viszont országos és nemzetközi nyilvánosságot is teremtett a képtelen vádaknak, amelyeket az NBC News szerint a Blood Tribe terjesztett el szélesebb körben. A csoport vezetője, Christopher Pohlhaus mindenesetre már a vita másnapján azzal kérkedett a közösségi médiában, hogy Springfieldet a Blood Tribe „emelte be a köztudatba”, és most lám, „az elnök” beszél róla. Szeptember 12-én több springfieldi közintézményt, köztük iskolát és kórházat is ki kellett üríteni, mert bombafenyegetéseket kaptak.

A springfieldi városháza szeptember 12-én, a közintézményeket ért bombafenyegetések napján
photo_camera A springfieldi városháza szeptember 12-én, a közintézményeket ért bombafenyegetések napján Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

A New York Times és a Washington Post is beszámol arról, hogy az elnökjelölti vita napján, a buszbalesetben elhunyt fiú, Aiden Clark apja, Nathan Clark felszólalt a város egyik bizottsági ülésén. Többek között azt mondta, hogy ha a fia egy 60 éves, fehér férfi miatt vesztette volna életét, most nem kellene szélsőséges gyűlölethullámmal szembenézni. Szerinte akárcsak a gyűlöletcsoportok, úgy Trump és J. D. Vance is a fia nevét és halálát használja politikai eszközként a céljaihoz, azt az érzetet keltve, mintha nézeteiket Aiden szülei, sőt a város egész közössége is osztaná. Nathan Clark bocsánatkérésre is felszólította az említetteket, valamint arra, hogy ne szítsák tovább a gyűlöletet. Megszólalását így zárta: „Az egyik legrosszabb érzés, ha nem tudod megvédeni a gyerekedet. Ennél már csak az rosszabb, ha nem tudod megvédeni az emlékét sem.”