A vörösborban is megtalálható az az anyag, amely jó lehet a vastagbélrák ellen

Nagyszabású kísérlet keretében vizsgálják Angliában, hogy egy, a főként a vörös szőlőben, és így a belőle készült termékekben, például a borban és a gyümölcslében található vegyi anyag segíthet-e a vastagbélrák és végbélrák megelőzésében. A Colo-Prevent nevű projekt nem csak ezt, hanem a vastagbélrák megelőzésére szolgáló egyéb lehetséges kezelésmódokat is vizsgálja, beleértve az aszpirint és a metformint. 2028 elejéig mintegy 1300 beteg vesz majd részt a vizsgálatban Angliában és Walesben.

A kutatók tisztított rezveratrolt fognak használni, amely egy természetes vegyület és főként a vörös szőlőben, valamint az áfonyában, a málnában és a földimogyoróban található. A szakértők olyan 50 és 73 év közötti embereket vizsgálnak, akik részt vettek szűrési programokban, és akiknél polipokat találtak, azaz olyan apró daganatokat, amelyek általában nem súlyosak, de kezelés nélkül rákos daganattá alakulhatnak. A pácienseknél eltávolítják a polipokat, majd a vizsgálat során vagy csak aszpirint, vagy aszpirin és metformin kombinációját kapják. Más résztvevők tisztított rezveratrolt vagy placebót kapnak. Az aszpirin és metformin csoportba tartozók három éven át naponta szedik majd a gyógyszereket, a többiek a rezveratrolt vagy a placebót egy évig.

Ezután minden betegnél kolonoszkópiát végeznek, hogy megállapítsák, hogy a polipok újra növekedésnek indultak-e. A bélrák a negyedik leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Királyságban, becslések szerint évente 44 ezer embernél – vagyis naponta körülbelül 120-nál – diagnosztizálják a betegséget.

Nem mindig tudni, hogy mi okozza, mindenesetre a rendszeres mozgás, a gyümölcs és zöldségfogyasztás, valamint a kevesebb alkohol, és természetesen a dohányzásmentes élet csökkenti a kockázatot. A vastagbélrák szűrést kétévente minden 54 és 74 év közötti személynek ajánlják.