Az AI már whiskykóstolásban is lepipálja az embert
A németországi Fraunhofer Intézet kutatói által fejlesztett OWSum nevű mesterségesintelligencia-alkalmazás a gázkromatográfia-tömegspektrometria technológiáját használva 100 százalékos biztonsággal képes megmondani, hogy éppen skót whiskyt vagy amerikai whiskeyt kóstolt-e – írja a New Scientist.
A Nature Communications hasábjain december 19-én megjelent tanulmány szerint az alkalmazás már akkor is 94 százalékos hatékonysággal tett különbséget a Scotch és a Bourbon között, amikor a hagyományos – virágos, gyümölcsös, fás, füstös – leírásokkal operáló kategóriarendszerrel dolgozott. A tökéletességet akkor érte el a gázkromatográfiás–tömegspektrometriás adatokat elemző algoritmus, amikor a kutatók egy olyan 390 molekulából álló referencia-adatbázissal turbózták fel, amelyekben azok a vegyületek szerepeltek, amelyek meghatározzák az adott termékre jellemző összetett aromát. Az OWsum ezek megléte vagy hiánya alapján sorolja a kóstolt tételt a whisky, illetve whiskey kategóriába.
Az is kiderült, hogy a minták leírásában is jobban teljesít az AI az embereknél. Míg a kémiai összetevők alapján a profi kóstolók eredménye alig 0,57 volt a tökéletes (1) és a pontatlan (0) skálá , addig az OWSum-é 0,72 – a legjobban az erre kiképzett neurális-hálózat teljesített 0,78-al.
A német kutatók szerint az ilyen mesterséges intelligencia eszközöket fel lehetne használni a lepárlóüzemek minőségellenőrzésére, új termékek fejlesztésére, és nem mellesleg a szeszhamisítók felderítésére. Illetve minden olyan élelmiszer- vagy vegyipari területen, ahol meghatározó szerepe van a különféle illat- és szaganyagoknak.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten: