Whiskykóstolás lézerrel: új módszer buktathatja le a hamisítókat
- Link másolása
- X (Twitter)
- Tumblr
A brit St. Andrews Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új eljárást a márkás whiskyk eredetvizsgálatára: mostantól lézerrel állapíthatják meg, hogy a palackba nem került-e hamisított ital. Az eljárás fő előnye, hogy a használatához nincs szükség az üveg megbontására. A kutatást vezető professzor, Kishan Dholakia szerint egyébként is bosszantó, hogy a minőségvizsgálathoz félre kell tenni egy csepp whiskyt, amikor meg is ihatnánk az összeset.
A kutatók a lézerspektroszkópia módszerét használták az eredetvizsgálathoz. Ilyenkor a vizsgált mintára lézersugarat irányítanak, ami különböző színekben töri meg a fényt. Mivel a különböző vegyi összetevők másképpen törik a fényt, a módszer jól használható a levett minták vegyi analíziséhez. A lézerspektroszkópot – többek között – ételek, italok, fények, különböző porok, illetve baktériumok vizsgálatához is felhasználják.
„A lézerspektroszkópia számos vegyi összetevő megállapításának hasznos eszköze lehet, de nagyon izgalmas ilyen egyszerűen megállapítani egy ital alkoholtartalmát az eredeti csomagolásban” – mondta Dholakia a BBC Science Focus magazinnak.
A kutatók egy üvegből készült elemmel úgy irányították a lézerfényt, hogy az fénygyűrűt hozzon létre az üveg felületén, és a palack folyadéktartalmába kerüljön a fókusza; így elkülöníthetővé vált az üvegből és a whiskyből érkező fényvisszaverődés. Egy jól pozicionált detektorral a kutatók kiválaszthatták a folyadékból érkező jeleket, így anélkül vizsgálhatták meg a palack tartalmát, hogy kinyitották volna azt.
Az Európai Unió szellemi tulajdonnal foglalkozó intézetének 2018-as tanulmánya szerint a szeszesital-hamisítás évente 200 millió font kárt okoz az Egyesült Királyságban.
Kapcsolódó cikkek a Qubiten:
Lengyel disznóból pármai sonka, spanyol szőlőből francia bor – virágzik az étel- és italhamisítás
Az olasz csendőrség olívaolaj-osztagot hozott létre, Parmában sonkarazziákat tart a rendőrség, a spanyol csempészek pedig már francia zászlós palackból isszák a borukat a határon túl.
Késhegyre menő csatát vívnak az állatvédők a zsidó és muszlim mészárosokkal
Miközben a szigorú vallási előírásoknak megfelelő élelmiszerek iránt dinamikusan nő a kereslet a világon, januártól tilos a kóser és halal vágás Belgiumban. Az előzetes bódítás nélküli rituális eljárások szabályozását Európában olykor képmutató állatvédelmi megfontolások határozzák meg.
Magyarország nem létező alkoholstratégiája
A franciák jogi eszközökkel sikerrel kezelték az alkoholfüggést, amely a WHO statisztikái szerint a magyar lakosság tizedét érinti. Az alkoholos italok épp annyira részei a francia konyhai kultúrának, mint a magyarnak. Nekik sikerült, nekünk nem. Miért?