Whiskykóstolás lézerrel: új módszer buktathatja le a hamisítókat

A brit St. Andrews Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új eljárást a márkás whiskyk eredetvizsgálatára: mostantól lézerrel állapíthatják meg, hogy a palackba nem került-e hamisított ital. Az eljárás fő előnye, hogy a használatához nincs szükség az üveg megbontására. A kutatást vezető professzor, Kishan Dholakia szerint egyébként is bosszantó, hogy a minőségvizsgálathoz félre kell tenni egy csepp whiskyt, amikor meg is ihatnánk az összeset.

A kutatók a lézerspektroszkópia módszerét használták az eredetvizsgálathoz. Ilyenkor a vizsgált mintára lézersugarat irányítanak, ami különböző színekben töri meg a fényt. Mivel a különböző vegyi összetevők másképpen törik a fényt, a módszer jól használható a levett minták vegyi analíziséhez. A lézerspektroszkópot – többek között – ételek, italok, fények, különböző porok, illetve baktériumok vizsgálatához is felhasználják.

„A lézerspektroszkópia számos vegyi összetevő megállapításának hasznos eszköze lehet, de nagyon izgalmas ilyen egyszerűen megállapítani egy ital alkoholtartalmát az eredeti csomagolásban” – mondta Dholakia a BBC Science Focus magazinnak.

A kutatók egy üvegből készült elemmel úgy irányították a lézerfényt, hogy az fénygyűrűt hozzon létre az üveg felületén, és a palack folyadéktartalmába kerüljön a fókusza; így elkülöníthetővé vált az üvegből és a whiskyből érkező fényvisszaverődés. Egy jól pozicionált detektorral a kutatók kiválaszthatták a folyadékból érkező jeleket, így anélkül vizsgálhatták meg a palack tartalmát, hogy kinyitották volna azt.

Az Európai Unió szellemi tulajdonnal foglalkozó intézetének 2018-as tanulmánya szerint a szeszesital-hamisítás évente 200 millió font kárt okoz az Egyesült Királyságban.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás