1929 óta először bukkantak új emberféle majomfajra

2017.11.20. · majom

Az emberfélék egykor népes családjába az embereken kívül eddig a csimpánzok, a gorillák és az orangutánok két-két faja tartozott, de a Current Biology nevű folyóiratban november elején közzétett tanulmány szerint most egy új orangutánfajra bukkantak kutatók az Indonéziához tartozó Szumátra szigetén.

A borneói (Pongo pygmaeus) és – a budapesti állatkertben is megtalálható – szumátrai (Pongo abelii) orangutánt 1996 óta ismerik el különálló fajként, az új felfedezéssel viszont már háromtagúvá nőtt az alcsalád: a Pongo tapanuliensis az észak-szumátrai Tapanuli térségről kapta a nevét, ahol rátaláltak a nagyjából 800 egyedből álló fajra.

„Tudósként izgatott vagyok a felfedezés miatt. Emberként viszont elborzaszt, hogy talán nem lesz elég időnk megmenteni ezt a fajt” – idézi Graham Banes főemlőskutatót a Science. A kutatók azt remélik, a felfedezés felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg az összes ismert orangutánfaj súlyosan veszélyeztetett – a szumátraiból 15 ezer, a borneóiból pedig 60 ezer egyed maradt fenn.

photo_camera Fotó: Wikimedia Commons / Tim Laman

Először 2005-ben merült fel, hogy a Batang Toru erdőben élő egyedek külön fajhoz tartozhatnak, ekkor figyelték meg, hogy a többi csoporttól eltérően az itt élő orangutánok többek közt tobozzal is táplálkoznak, ürülékminták alapján pedig megállapították, hogy közelebbi rokonaik lehetnek a borneói orangutánok, mint a sokkal közelebb élő szumátraiak.

2013-ban egy elpusztult egyed koponyájának vizsgálata után találtak még több különbséget: kisebb koponya, nagyobb fogak, magasabb hang, göndörebb szőr. A kutatók szerint a tapanuli orangután ága 3,4 millió éve vált külön a másik két fajétól, majd azok 674 000 évvel ezelőtt különültek el.

Utoljára 88 éve, 1929-ben fedeztek fel az emberfélék családjába tartozó majmot, akkor az addig a közönséges csimpánz alfajaként kezelt törpe csimpánzt ismerték el külön fajként, ami azóta bonobó néven fut.

Azonban nem mindenkit nyűgözött le a felfedezés: a Guardian a University College London professzorát, Volker Sommert idézi, aki szerint nincs egyértelmű kritériuma annak, mit lehet új fajnak nevezni: „Szakértő biológusok bármely csoportja feltalálhat egy új fajt, amennyiben elég érvet össze tudnak szedni”. Jerry A. Coyne, a Why Evolution Is True blog biológus szerzője pedig arról ír, hogy a földrajzi izoláció, valamint a genetikai és morfológiai különbségek mellett a reproduktív izoláció is elengedhetetlen szempont lenne, ha új fajok kikiáltásáról van szó – igaz, ő még a borneói és a szumátrai orangutánok elkülönítését sem ismeri el, ugyanebből az okból.