Üzembe helyezték a szuperpontos Espressót, amivel lakható bolygók után kutatnak

2017.12.06. · tudomány

Az Európai Déli Obszervatórium (ESO) Chilében üzemelteti a csillagvizsgálóit, a világ legnagyobb és legfejlettebb teleszkópjaival. A beszédes nevű Very Large Telescope (VLT, nagyon nagy teleszkóp) rendszer egyik távcsövére felszerelt eszköz, az Espresso (Echelle Spectrograph for Rocky Exoplanet- and Stable Spectroscopic Observations) a spektroszkópia, vagyis a csillagászati színképelemzés segítségével kutatja az exobolygókat. Ez az első műszer, amely képes a VLT mind a négy teleszkópja által összegyűjtött fényt felhasználni, és ezzel egy 16 méteres távcsőnek felel meg – írja közleményében az obszervatórium.

Az exobolygók, vagyis a naprendszerünkön kívül létező bolygók többségére az úgynevezett fedési módszerrel bukkantak rá, amely során az egyes csillagok fényességéből és annak időnkénti csökkenéséből következtetnek a bolygók létezésére. A NASA nagy sikerű Kepler-missziói is ezt a technikát használják, és ez a két csillagászati műhold felel 2515 exobolygó felfedezéséért az eddig megtalált 3710-ből.

A VLT távcsöveknek is otthont adó Paranal Obszervatórium, a chilei Atacama-sivatagban
photo_camera A VLT távcsöveknek is otthont adó Paranal Obszervatórium a chilei Atacama-sivatagban Fotó: ESO / Roger Wesson

Az Espresso azonban a fedési módszer helyett a radiális sebesség mérésével operál, amely az exobolygó és a csillaga közti, a gravitációs vonzás okozta elmozdulás mérésével számítja ki a keringési időt, az elmozdulás mértéke pedig megadja a bolygó tömegének alsó korlátját.

A tesztelés során olyan csillagokat és bolygórendszereket vizsgáltak, amelyekről korábban már készültek felvételek, és a HARPS nevű spektrográf (High Accuracy Radial velocity Planet Searcher) képeivel összhasonlítva kiderült, hogy az Espresso hasonló minőségű adathoz tud hozzájutni, jelentősen kisebb expozíciós idővel.

link Forrás

Az eddigi legkorszerűbbnek számító HARPS 1 m/s sebességváltozást tudott kimutatni, ezt az Espresso most néhány cm/s-ra csökkentette, így az új eszköz nemcsak új bolygókat fedezhet fel, de minden eddiginél pontosabban meg tudja állapítani, hogy egy bolygó Föld-típusú és potenciálisan lakható-e.

A kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet csillagásza, Joshua Tan februárban ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy érdemes vigyázni a második Föld megtalálásával kecsegtető újságcímekkel, mivel nincs olyan exobolygó, amelyet a más-más adatokat mérő fedési és radiálissebesség-mérési módszerrel is vizsgáltak, és így egyelőre nincs elegendő információnk arról, hogy bármelyikük is lakható lenne.