Csodás év lesz 2018: a gazdaság szárnyra kap, esetleg mindent elsöpör a válság

2018.01.05. · gazdaság

Tíz évvel a pénzügyi válság kirobbanása után remek év elé nézünk: a globális gazdaság a tavalyihoz képest is nagyobb ütemben bővülhet, a befektetők egyöntetűen az amerikai részvénypiac emelkedését várják. A viharfelhők azonban egyre gyűlnek, a kérdés csak az, hogy mikor csap le a zivatar, és milyen intenzitású lesz. Van, aki szerint akkora káosz jön, amilyenre ember nem emlékszik.

Akkor most mi az igazság?

A 2008-2009-es recesszió után egyértelműen felszálló ágban van a globális gazdaság. Az OECD előrejelzése szerint a világ GDP-je 3,7 százalékkal bővül az idén - tavaly és jövőre egyaránt 3,6 százalékot várt és vár a szervezet -, ezen belül is India és Kína viszi majd a prímet. India gyorsuló ütemben bővül, a tavalyi 6,7 után az idén 7 százalékos növekedést vár az OECD, jövőre pedig 7,4-et, Kína esetében pedig lassuló ütemű növekedés valószínű: a tavalyi 6,8 után az idén 6,6, jövőre pedig 6,4 százalékkal. Még Japán is képes lesz 1 százalék feletti bővülést elérni.

Ez az általános optimizmus a piacokon is meglátszik, az S&P 500 (a Standard & Poors 500, minden szektort lefedő vállalati indexe) az idén a bankházak háromnegyede szerint magasabban zár, mint tavaly - 2017-et 2680 ponton zárt az index a 2009-es 667 pontos mélységből visszamászva -, ami azt mutatja, hogy a világvége lehet, hogy az ajtó előtt áll, de még nem lépte át a küszöböt.

Hogy mennyire közel az összeomlás, abban már eltérnek a vélemények. Míg a Fortune elemzése kizártnak tartja, hogy 12 hónapon belül érdemi változás lesz a befektetői hangulat alakulásában, az Economictimes rámutat a kockázatokra is, bár ezek inkább óvatos megjegyzések. Az összefoglaló szerint kockázati tényezőt jelenthet az olajárak alakulása - augusztus vége óta 28 százalékkal emelkedett a Brent olaj ára, 52,3 dollárról 67 dollárra. Ha az áremelkedés folytatódik az idén is, akkor az nemcsak az inflációt hajtja fel, hanem az államok folyó fizetési mérlegére is negatívan hat.

Gyűlnek a felhők

Ez azonban még mindig csak óvatos figyelmeztetés arra, hogy a bárányfelhőket komolyabb viharfelhők is elfedhetik. Szkeptikusabb hangot ütött meg az IG befektetővállalat: a cég portfóliómenedzsere csokorba szedte a politikai kockázatokat, így szerinte Donald Trump valamely soron következő botránya, a Brexitről folytatott tárgyalások kudarca, Angela Merkel kormányalakításra tett sikertelen kísérletei vagy Észak-Korea külpolitikája is veszélyzetetheti a kellemes gazdasági könyezetet.

Persze politikai kockázatok mindig voltak a piacokon, és ez nagyon nem rettentette el a befektetőket. A válságot követő optimizmus azonban olyan problémákat is elfed, amelyek bizonyosan felszínre fognak törni, csak az a kérdés, hogy mikor és milyen erővel. Mindenképpen érdemes figyelni a techcégek túlsúlyára: a piacot egyértelműen a FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) uralja, és a techcégek vagyona oly mértékben nő, hogy az akár egy újabb dotcomlufit is eredményezhet.

A piacok túlértékeltsége ugyanakkor nemcsak a techcégekre jellemző. A piac alakuását jelző Schiller P/E mutatószám folyamatosan emelkedik. A szám a pillanatnyi ár és az inflációval kiigazított, tízéves átlagár hányadosa, amely alapján a hosszútávú adatokból a jövőbeni várható hozamok alakulására lehet becslést adni, de jól mutatja egy-egy piac túl- és alulértékeltségét is. Ma annyira túlértékelt a piac, mint 1929-ben volt.

link Forrás

Jön a hurrikán

A másik kulcskérdés az adósság alakulása. A 2008-as válságot is részben a lakossági hitelek bedőlése okozta, most azonban nem a lakossági jelzáloghitelek, hanem a vállalati kötvények okozhatnak gondot. Az amerikai Fed a gazdaság élénkítése érdekében a mélybe szorította az irányadó kamatot, ezért a befektetők olyan piac felé fordultak, ahol szert lehetett tenni értékelhető hozamra. Ez pedig a vállalati kötvények piaca volt.

Mára azonban fennáll annak veszélye, hogy túlságosan nagy lett a vállalati hitelállomány, és ez a lufi előbb vagy utóbb kidurran. A piacon megjelentek olyan zombicégek - írja blogbejegyzésében Bill Blain - amelyek képtelenek lesznek visszafizetni adósságukat. Kísértetiesen emlékeztet ezek felbukkanása arra, ahogyan a 2008-as válság elkezdődött 2007 nyarán. Blain szerint a zombicégek olyanok, mint a földcsuszamlást megelőző kőomlások.

Jim Rogers befektetőguru a Business Insidernek egyenesen azt mondta, olyan válságban lesz részünk pár éven belül, amilyet még nem láttunk. A lavina elindult, és Izland csődje, a Lehman Brothers bedőlése és egy sor vállalat eltűnése arra figyelmeztet, hogy hiába nem tudja senki, hol van Izland, a válság máshová is begyűrűzhet, és mint a Lehman Brothers példája mutatja, akár egy 150 éves céget is magával ránthat.