10 forradalmi technikai újdonság a Las Vegas-i CES-ről, amik nélkül lehet ugyan élni, de minek

2018.01.12. · TECH

Az e-pizsamától a wifit felváltó LED-lámpákon át a marihuána-fogyasztást megkönnyítő eszközökig, a legújabb laptopoktól a legfuturisztikusabb járművekig szinte minden létfontosságú technikai újdonság megtalálható az idei CES-en, a Las Vegasban a napokban zajló szórakoztató elektronikai kiállításon.

Íme az a 10, amelyek nélkül elképzelhetetlen az élet a 21. század elején.

1. Intel ❤ qubit: 49 kvantumbit egyetlen chipben

Mielőtt rátérünk a könnyebben értelmezhető dolgokra, van itt valami, ami mellett a Qubit nem mehet el szó nélkül: három hónappal az után, hogy előállt a 17 kvantumbites chipjével, és kettővel az után, hogy az IBM is megszellőztette az 50 qubites rendszerét, az Intel most bemutatta 49 qubites szupravezető kvantumchipjét, a Tangle Lake-et.

Dr. Michael Mayberry, az Intel alelnöke szerint még így is 5-7 évre vagyunk attól, hogy az ipar képes legyen nagy számban ilyen komplex chipeket előállítani, márpedig egy kvantumszámítógépnek a jelenlegi elméletek legalább egymillió qubitre lenne szüksége ahhoz, hogy kereskedelmileg bármilyen értelme legyen.

Az Intel elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich mutatja be a 49 qubites kvantumchipet
photo_camera Az Intel elnök-vezérigazgatója, Brian Krzanich mutatja be a 49 qubites kvantumchipet Fotó: AFP / Ethan Miller

2. Felcsavarhatós tévé az LG-től

Ha az LG robotjai még nem is állnak készen a nyilvánosságra, a kijelzőtechnológia tekintetében még mindig lehet bízni a dél-koreai cégben. A feltekerhető, hajtogatható tévékkel már régóta kacérkodnak az elektronikai vállalatok, az LG Display pedig most a világ első tekerhető OLED tévéjének aposztrofált készüléket mutatott be Las Vegasban. A 65 colos tekercsről azonban még nem árulták el, mikor lesz elérhető a piacon.

photo_camera Fotó: LG

3. Az arcfelismerős okosbőrönd, ami húzza magát

Természetesen nem csak a telefon-tévé-számítógép szentháromság uralja a CES-t – egy csomó olyan újdonságot is bemutatnak, amiről sokan nem is gondolták volna, hogy szükségük lehet rá. Például ki ne utálná utazáskor maga után húzni a bőröndjét? A ForwardX-nél erre is gondoltak: a CX-1 típusú, hogy is mondjuk, okosbőrönd (?) arcfelismerő rendszer segítségével követi gazdáját akár 11 km/h sebességgel, ki tudja kerülni az akadályokat, és még azt is egyértelműen jelzi, ha valaki el akarná lopni. A kínai gyártó valószínűleg a Kickstarteren gyűjti össze a piacra dobáshoz szükséges összeget, és 300-400 dollár körüli összeget kér majd egy bőröndért.

4. Volocopter VC200: ez már nem drón, ez már légi taxi

Az Intel nem csak a qubitjeivel nyűgözte le a Las Vegas-i közönséget, hanem azzal is, hogy egy 18 rotorral felszerelt légi taxival állított be az előadóterembe. A Volocopter VC200 névre hallgató helikopterszerűség tulajdonképpen egy óriási drón, amibe be lehet ülni.

A légitaxi-piac persze már így is túlzsúfolt, az Airbustól az Uberig rengeteg utasszállítással és technológiával foglalkozó cég vetette bele magát a 2020-as évek elejére beindítani kívánt bizniszbe, de a CES-en most az egy német startuppal összeálló Intel mutatta be, hogy közeleg az idő, amikor pilóta nélküli légi járművek repkednek majd a fejünk fölött.

5. Akkora tévé, hogy a fal adja a másikat

A Samsung legnagyobb CES-es dobása – legalábbis eddig – az egyszerűen csak a Wall névre keresztelt óriástelevízió. A 146 colos (ez 3,7 méteres képátlót jelent), 4K felbontású, modulokból összeálló eszköz a MicroLED technikának köszönhetően nem igényel háttérvilágítást, ami a fényerőnek és a színeknek is kedvez.

Bővebb tájékoztatást őszre ígértek, így egyelőre sem a megjelenés időpontját, sem a valószínűleg gigászi árat nem lehet tudni, de ha minden igaz, a moduláris technológia azt is engedi, hogy a vásárló egyedi méretben rendelje majd meg a tévét – így nem kell egy egész falat szabaddá tenni.

6. Az okoshűtő, ami megmondja, mi legyen az ebéd

Sem az okoshűtő jelensége, sem az érintésre átlátszóvá váló felületek nem jelentenek újdonságot, de ezt a kettőt most először ötvözte az LG. Az InstaView ThinQ nevet kiérdemlő berendezés 74 centis érintőképernyőjére kettőt kell koppintani, hogy lássuk a hűtő tartalmát, egyúttal időben figyelmeztet a termékek lejárati dátumára, és még arra is javaslatot tesz, hogy milyen recepteket lehet megvalósítani a rendelkezésre álló élelmiszerekből.

Ha más nem, szmájlit is lehet rá rajzolni
photo_camera Ha más nem, szmájlit is lehet rá rajzolni Fotó: AFP / David McNew

7. HTC Vive Pro: a virtuális valóságban nincsenek zsinórok

Vagyis a legtöbb VR-szemüveg még mindig csak vezetékkel tud csatlakozni a számítógépekhez, de idén nyártól ez megváltozik. A HTC az új, beépített fejhallgatóval és 2880×1600-as felbontású OLED-képernyővel felturbózott Vive Pro headset bemutatása mellett bejelentette, hogy nagyjából fél év múlva piacra dobja a saját vezeték nélküli adapterét. Így ha esetleg végre elérhetőbbé válik a technika az átlagfelhasználó számára, akkor már senki sem fog elvágódni a nappaliban a zsinórok miatt.

A vezeték nélküli adapterrel ellátott HTC Vive
photo_camera A vezeték nélküli adapterrel ellátott HTC Vive Fotó: AFP / Andrej Sokolow

8. Vuzix Blade: tök mindegy, a virtuális valóság már úgyis a múlté

Az Economist szerint a VR máris elérte a saját határait, és a gamereken kívül mindenki a kiterjesztett valóság (AR) felé fordul majd. AR-eszközökből nincs hiány az idei CES-en, de a legnagyobb felhajtás a New York-i Vuzix szemüvegét övezi – a Blade fedőnevű terméket a világ első kiterjesztett valóságra tervezett okos-napszemüvegeként reklámozzák.

A Verge szerint például ez az a szemüveg, amire a Google Glass bukása után mindenki várt. Az Amazon Alexa hangvezérlő rendszerét használó eszközt egyelőre nem a Pokémon Go-szerű AR-játékokra tervezték, inkább az okostelefonok praktikus funkcióit (adatkijelzés, fényképezés, internet- és bluetooth-kapcsolat) ültették át a szemüvegbe. Most 1000 dollárért lehet hozzájutni, de a Vuzix a közeljövőben 500 dollárra lőné be a fogyasztói árat.

9. Okosdugóhúzó: oké, hogy kinyitod a bort, de visszazárni ki fogja?

A parafadugók és a pszeudo-parafadugók cuppanásának kedvelői nem tolonganak majd a 999 dollárra beárazott Coravin Model Elevenért, de aki csak kóstolgatja a borokat, és szívesen újrakóstolgatná hetek múlva is, annak tényleg hasznos lehet.

A bornyitó készülék egy vékony, üreges tűvel szúrja át a dugót, a bor kiöntése után pedig nemcsak visszazárja a kivájt lyukat, de fel is tölti gázzal (konkrétan argonnal) az üveget, így tartósítja a bort. Az eszköz bluetooth-kapcsolatra is képes, a hozzá járó app pedig a palackban maradt bormennyiség monitorozása mellett ételekhez, filmekhez, zenékhez vagy könyvekhez illő borokat is tud ajánlani.

10. Teljes őrület: robotháziállatok

A Sony már 19 éve fejlesztgeti az Aibo néven futó robotkutyáit, de a Boston Dynamics-szal ellentétben ők legalább külsőleg nem akarják azt a benyomást kelteni, hogy ezek az állatok egy váratlan pillanatban az életünkre törnek. A cukirobot-bajnokságot már majdnem megnyerte a kifejező OLED-szemekkel és okosabb hangvezérléssel feltuningolt, 2000 dolláros kutya, csakhogy jött egy rivális.

A My Special Afflack Duck névre hallgató plüssrobotkacsát a rákos gyerekeknek találták ki: a kiterjesztett valóságban etethető és fürdethető kiskacsák nemcsak társaságot nyújtanak a betegeknek, de a gyerekeknek így van kiről gondoskodniuk a kezelés alatt.