Dél-Korea mégis támogatja a bitcoint, meg is ugrott az árfolyam

2018.02.21. · gazdaság

„A dél-koreai kormány támogatja a hagyományos tranzakciókra használt kriptovalutákat” – jelentette ki Cshö Hung-szik pénzügyi biztos, az ország hírügynöksége szerint. A dél-koreai hozzáállás ezzel közel 180 fokos fordulatot vett, néhány hete ugyanis még arról is szó volt, hogy teljesen betiltják a virtuális kereskedést. A távol-keleti országban bitcoin-ügyben az év eleje óta tapasztalható pálfordulások miatt a Reuters szerint fenntartásokkal kezelendő információ mindenesetre gyorsan meghozta a gyümölcsét a világpiacon. A bitcoin árfolyama úgy megugrott, hogy a február eleji mélyrepülése óta már meg is duplázta az értékét. Igaz, az ekképp közel 12 ezer dolláron álló kriptovaluta még így sem közelítette meg a tavaly decemberi, majdnem 20 ezer dolláros árfolyamcsúcsot.

Bitcoin-árfolyam alakulása az elmúlt egy hónapban
photo_camera Bitcoin-árfolyam alakulása az elmúlt egy hónapban Grafika: Coindesk

A sokakat a gyors meggazdagodással kecsegtető – amúgy pénzmosásra is kiválóan alkalmas, ezért a bűnszervezetek körében is népszerű – kriptobiznisz Dél-Koreában az efféle pénzügyi spekulációkban teljesen járatlan diákok és háziasszonyok tömegeit is beszippantotta. Ezért néhány hete még a teljes tiltást fontolgatták, bár a kriptokereskedés megzabolázására többféle elképzelés is akadt. A Yonhap hírügynökség például január végén azt is hírül adta, hogy a kriptovaluta-tőzsdéket 22 százalékos társasági és 2,2 százalékos helyi adóval sújtják. Miután Dél-Korea – az Egyesült Államok és Japán után – a világ harmadik legjelentősebb kriptopénzpiacának számít, Szöul ettől a húzásától jelentős állami bevételekre számít. A döntést egy pénzmosás elleni összhangolt akció előzte meg, amelyben kiderült, hogy az előző évihez képest 2017-ben a hat legjelentősebb dél-koreai bank 36-szoros (2 millió dolláros) bevételre tett szert a kriptokereskedés kezelési költségeiből.

Pénzt vagy életet követel a kriptovaluta-válság

Dél-Koreában nemcsak a bitcoin (és a többi kriptovaluta) árfolyama vagy a bankok bevételei estek a szigorodó szabályozás körüli feszültségek áldozatául. A szöuli kormány új – és jóformán hétről hétre változó – irányelveinek a gyakorlatba ültetéséért felelős kormánybiztost, Dzsung Ki-dzsont kedden holtan találták meg az otthonában. A halála ügyében hivatalból nyomozó dél-koreai rendőrség első vizsgálatai alapján úgy tűnik, az 52 éves kormányhivatalnok szívrohamát a kriptovaluták szabályozására tett kísérletek nyomán hónapok óta fennálló akut stressz okozhatta.

link Forrás

A kriptovaluták szigorúbb állami szabályozását máshol is fontolgatják, Amerikában pedig három nagy bank is letiltotta a hitelkártyás kriptovaluta-vásárlást, fedezeti válságtól tartva. A virtuális piac csapdái ellen szakemberek is óva intenek, sőt, mondván, hogy a kriptovaluták „bármelyik pillanatban hirtelen zuhanásnak indulhatnak” és értékük akár a nullát is megközelítheti, a kereskedés veszélyeire az Ethereum alapítója, az orosz származású Vitalik Buterin is felhívta a figyelmet.

link Forrás