Zsírgeneráció: a mai húszasokból és fiatal harmincasokból lesz a legkövérebb nemzedék a briteknél

2018.02.26. · tudomány

Nehéz jövőt jósolnak brit népegészségügyi szakértők a milleniumi nemzedéknek (millenials) vagy Y generációnak: mire a nyolcvanas évek elejétől a kilencvenes évek közepéig tartó időszakban születettek elérik harmincas éveik végét, több mint 70 százalékuk túlsúlyos vagy elhízott lesz – derül ki a Cancer Research UK friss kutatásából.

Jelenleg az Egyesült Királyság a legsúlyosabb nemzet Nyugat-Európában. Az eddigi legkövérebb generációt a második világháború után született baby boomerek adták, de közülük is csak minden második hízott el 35-44 éves korára.

Linda Bauld professzor, a Cancer Research UK rákmegelőzési szakértője szerint bár a milleniumi nemzedék látszólag egészséges étkezési trendeket követ, tagjainak mégis javítaniuk kellene táplálkozási szokásaikon: kevesebb gyorsételt fogyasztani és több zöldséget, gyümölcsöt, rosttartalmú ételt iktatni az étrendbe.

A felnőttkori elhízáshoz kötnek 13 daganattípust, köztük a mell-, a vastagbél és a veserákot, de a lakosságnak mindössze 15 százaléka tud erről az összefüggésről. Az Egyesült Királyságban emiatt hétfőn felvilágosító kampány is indul a témában. A cél, hogy a dohányzáshoz hasonlóan az elhízás veszélyei is bevésődjenek a fejekbe, és a túlsúlyos emberek száma ugyanúgy csökkenésnek induljon, mint a dohányosoké a fejlettebb társadalmakban.

A trend azonban egyelőre növekedést mutat: az elhízás (tehát a nagy túlsúly) előfordulása az 1993-as 15 százalékról 2015-re 27 százalékra nőtt az Egyesült Királyságban. Russel Viner professzor, a brit gyermekorvosi királyi kollégium tagja szerint „fennáll a veszély, hogy a túlsúly normálissá válik, ahogy tudjuk is, hogy sokan nem képesek észrevenni magukon, hogy meghíztak, és gyakori, hogy az ember saját gyermekén sem ismeri fel az elhízás jeleit.

Hétfőn az Egyesült Államokban is aggasztó számokat hoztak nyilvánosságra a gyermekkori elhízásról a Gyermekgyógyászat című folyóiratban. A hivatalos adatok alapján a legkisebb gyerekek között továbbra is növekszik a túlsúlyosak aránya, különösen az afro-amerikai és a latin-amerikai lakosság körében. 2013-2014-hez képest 2015-2016-ra nagyot ugrott az elhízott 2-5 éves gyerekek aránya: 9-ről 14 százalékra. Ez az eredmény azért különösen meglepő, mert az elmúlt években voltak arra utaló jelek, hogy csökken vagy stagnál a túlsúlyos gyerekek és kamaszok száma az Egyesült Államokban.