Kísérlet: ha Isten azt szeretné, hogy keményebben dolgozz, keményebben is dolgozol

2018.03.02. · gazdaság

Komoly irodalma van a közgazdaságtanon belül és kívül annak, hogy a vallásos emberek másképp viselkednek-e, mint a nem vallásosak, elég például Max Weber gyöngyörű A protestáns etika és a kapitalizmus szelleme című klasszikusára gondolnunk. A közgazdászok szerint van kapcsolat a gazdasági siker, a kemény munka, a bizalom és az együttműködési hajlandóság, illetve a vallásosság között. A vallásos emberek egészségesebbek, kevesebb bűncselekményt követnek el és többet járnak iskolába. Amikor egyes államok visszavonták a vasárnapi zárvatartásról szóló szabályaikat, az emberek kevesebbet jártak templomba, ugyanakkor többet ittak és drogoztak.

Kereszténytanfolyam szegényeknek

Most viszont a kutatók egészen új módszerhez folyamodtak: véletlenszerűen küldtek szegény Fülöp-szigetekieket a keresztény értékekről szóló tanfolyamra, hogy aztán tanulmányozhassák, mi történik velük. Gharad T. Bryan (London School of Economics), James Choi (Yale) és Dean Karlan (Northwestern University) új műhelytanulmánya egy olyan programot vizsgál, amiben 15 héten keresztül hetente fél órán át beszéltek a szegényeknek arról, hogy Isten azt szeretné, ha keményen dolgoznának.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

Ennél azonban jobban belementek a részletekbe, mert azt is elmondták nekik, hogy ne pazaroljanak pénzt ivásra és szerencsejátékra, tegyenek félre, tekintsék szentnek a mindennapi munkát, és persze járjanak rendszeresen templomba. Tehát nemcsak direkt vallási dolgokról volt szó, hanem az egészséges életmódról, a higiéniáról, a fertőzések megelőzéséről és a gazdálkodásról is.

Vallásosabak lettek, többet is keresnek

Most biztos arra gondolsz, hogy ha a képzésnek volt pozitív hatása, az biztosan nem a vallási útmutatásnak köszönhető, hanem az egészséges életmódról és a gazdálkodásról szóló tanításnak. Na, erre a kutatók is gondoltak, ezért amikor véletlenszerűen kialakították a kontrollcsoportokat, nemcsak olyan csoportot hoztak létre, amelyik semmit nem kapott, hanem olyat is, amelyik csak vallási képzésben részesült, illetve egy olyat, amely csak életmódtanácsokat kapott.

A kutatók arra jutottak, hogy éppen a vallási értékekről szóló előadásoknak volt hatásuk. Fél évvel a program után a kísérletben részt vevő emberek vallásosabbak lettek és több pénzt is kerestek, amit a kutatók annak tulajdonítanak, hogy nem többet, hanem keményebben dolgoznak.

A szerző a Harvard Egyetem PhD-hallgatója.