Ész Ventura: Ki találja meg a kakukktojást a nyuszitojások között?

Korábban már volt szó a Bongard-problémákról, amikor valami geometriai tulajdonságot kellett felismerni. Hasonló lesz az eheti fejtörőben a feladat két különbséggel. Az egyik az, hogy most nincsen két csoport, csak egy, és ebben kell a kakukktojást megtalálni. A másik különbség az, hogy az ábrák valójában tojások felületére vannak rajzolva ill. festve, nem pedig sík papírlapra. Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

16. feladvány: Húsvéti kakukktojás

Melyik hímes tojás a kakukktojás? Természetesen bármelyik tojásnál könnyedén lehet találni olyan képelemet, színt, vagy egyéb speciális tulajdonságot, ami csak arra a tojásra jellemző és egyik másiknál sem található meg, itt azonban olyan megoldást várunk, amihez hasonlót nem tudunk bármelyik tojásra rászabni. Megjegyzés: az ábrák valódi tojásokat hívatottak illusztrálni, azaz a tojások teljes felületét tekintjük ábrának. A lenti illusztrációkon a tojásoknak csak az egyik fele látszik, ezért értelemszerűen egészítsük ki a másik oldallal. Tegyük fel, hogy hátulról nézve is ugyanígy néznek ki, csak tükrözni kell az ábrát.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldáshoz kérünk indoklást mellékelni! A legelső megoldók és a legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, aki nem kíván ott szerepelni, kérjük, jelezze. Szerepelni álnévvel is lehet, ezért mindenképpen érdemes az év végén kisorsolt nyeremények miatt. Az e-mail subject mezőjében kérjük feltüntetni, hogy megoldás, illetve sorszámmal, hogy melyik feladványról van szó. Leveleiket kérjük ékezetesen írják alá! Beküldési határidő: április 5. éjfél.