Ész Ventura: Mi a különbség a két oldal ábrái között?

5. feladvány: Kvantumos Bongard-probléma

A Bongard-problémák olyan általános típusú problémák, amelyeket M. Bongard orosz tudós alkotott az Alakfelismerés című könyvében. Legtöbben azonban D. Hofstadter Gödel, Escher, Bach című könyvében találkozhattak ilyenekkel. Ezek az elbűvölő problémák alakfelismerők számára készültek, legyenek azok emberek vagy gépek.

Minden egyes probléma tizenkét bekeretezett ábrából áll, hat a bal oldalon, ezek alkotják az első csoportot, és hat a jobb oldalon, ezek alkotják a második csoportot. A kérdés az, hogy miben különböznek az első csoport ábrái a második csoport ábráitól. Az ábrák száma más is lehetne, de a hat-hat éppen megfelelő szokott lenni. Az ábrák elhelyezkedése és sorrendje lényegtelen egy csoporton belül. Azt kell tehát kitalálni, hogy mi az a közös tulajdonság, ami teljesül az első csoport összes ábrájára külön-külön, de nem teljesül a második csoport ábráira. Azt is mondhatnánk, hogy a jobb oldali ábrák mindegyike kakukktojás a bal oldali csoport vonatkozásában, vagy fordítva. Az alábbi Bongard-probléma ábráin csak karakterek szerepelnek, de a keresendő tulajdonság pusztán geometriai jellegű. A betűk jelentése tehát lényegtelen, azok csak mint alakzatok szerepelnek, sőt a betűk vonalvastagságától is el lehet tekinteni, csupán a görbék vonala lényeges matematikai értelemben.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldások tartalmazzanak indoklást! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 22. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS