Ész Ventura: Mi a különbség a két oldal ábrái között?

5. feladvány: Kvantumos Bongard-probléma

A Bongard-problémák olyan általános típusú problémák, amelyeket M. Bongard orosz tudós alkotott az Alakfelismerés című könyvében. Legtöbben azonban D. Hofstadter Gödel, Escher, Bach című könyvében találkozhattak ilyenekkel. Ezek az elbűvölő problémák alakfelismerők számára készültek, legyenek azok emberek vagy gépek. 

Minden egyes probléma tizenkét bekeretezett ábrából áll, hat a bal oldalon, ezek alkotják az első csoportot, és hat a jobb oldalon, ezek alkotják a második csoportot. A kérdés az, hogy miben különböznek az első csoport ábrái a második csoport ábráitól. Az ábrák száma más is lehetne, de a hat-hat éppen megfelelő szokott lenni. Az ábrák elhelyezkedése és sorrendje lényegtelen egy csoporton belül. Azt kell tehát kitalálni, hogy mi az a közös tulajdonság, ami teljesül az első csoport összes ábrájára külön-külön, de nem teljesül a második csoport ábráira. Azt is mondhatnánk, hogy a jobb oldali ábrák mindegyike kakukktojás a bal oldali csoport vonatkozásában, vagy fordítva. Az alábbi Bongard-probléma ábráin csak karakterek szerepelnek, de a keresendő tulajdonság pusztán geometriai jellegű. A betűk jelentése tehát lényegtelen, azok csak mint alakzatok szerepelnek, sőt a betűk vonalvastagságától is el lehet tekinteni, csupán a görbék vonala lényeges matematikai értelemben.

Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Nehézségi szint:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldások tartalmazzanak indoklást! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 22. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.