Itt lehet megnézni, hogy izzasztják Mark Zuckerberget a Kongresszusban

2018.04.10. · TECH

Az amerikai elnökválasztás facebookos orosz befolyásolása ügyében még megúszta a személyes felelősségvállalást Mark Zuckerberg, de az utóbbi hetek adatvédelmi botrányai után már meg kell jelennie a Kongresszus előtt.

A Cambridge Analytica 87 millió facebookozó adataihoz fért hozzá jogtalanul, kiderült, hogy híváslistákat gyűjtött a felhasználóktól a cég, és még a privát levelezésekbe is belenyúltak. Közben saját részvényesei perlik a Facebookot, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) vizsgálja a visszaéléseket, az EU a cég adóelkerülését unta meg, a platform elhagyására pedig szinte mozgalmi szinten buzdítanak hírességek – Elon Musktól, Jim Carrey-n át Steve Wozniakig.

Olyan komoly a helyzet, hogy még egy öltönyt is vett magának a kapucnis pulcsik királya
photo_camera Olyan komoly a helyzet, hogy még egy öltönyt is vett magának a kapucnis pulcsik királya Fotó: ALEX WONG/AFP

Zuckerberg kedden a Szenátus Igazságügyi Bizottsága, valamint Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedésügyi Bizottsága közös meghallgatásán vesz részt, magyar idő szerint 20 óra 15 perctől – ezt az Igazságügyi Bizottság honlapján és a C-SPAN nevű közszolgálati kábelcsatorna online közvetítésén is követni lehet.

Szerdán az amerikai Kongresszus másik testületében, a Képviselőházban is meghallgatják a Facebook első emberét, ahol 16 órától áll az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság elé. Ezt a bizottság Youtube-csatornáján és a C-SPAN oldalán lehet majd nézni.

A New York Times összesítése szerint hat fő témája lesz a meghallgatásoknak:

  • az adatvédelmi problémák,
  • az FTC vizsgálata,
  • az orosz trollok választásba való beavatkozása,
  • az álhírek terjedése,
  • a Facebook politikai elfogultsága,
  • valamint hogy az oldal lehetőséget nyújt a radikalizálódásra és az erőszak kiváltására.