Híváslistákat gyűjtött a Facebook a felhasználóktól, Zuckerberg megszólalt, de későn

2018.03.26. · TECH

Miután kiderült, hogy a brit Cambridge Analytica Facebook-felhasználók tízmillióinak adatait gyűjtötte össze és dolgozta fel, aminek birtokában – mint írtunk róla –választások eredményét befolyásolta a világ különböző országaiban, elindult a Facebook-lavina. A cég részvényeinek tőzsdei mélyrepülése és az egyre fokozódó adatvédelmi hisztéria után a hétvégén újabb botrányos adalék került nyilvánosságra.

Híváslisták és sms-szövegek

Az Ars Technica az elsők között számolt be arról, hogy a felhasználók személyes adatbázisaiban akár három évre visszamenőleg is megtalálhatók a hívásadatok, az sms-ek és az mms-ek is – már amennyiben a mobilos applikáció korábban engedélyt kapott, hogy hozzáférjen ezekhez. Az adatbázisba a mobilkészüléken rögzített nevek, telefonszámok és nem mellesleg a beszélgetések időtartamára vonatkozó hívásinformációk is bekerültek, olyan személyek adatai is, akik nem regisztráltak a Facebookra. A probléma az androidos telefonokat érinti, az iOS rendszerű iPhoneokat állítólag nem, mert az Apple operációs rendszere sohasem adott hozzáférést a hívásokhoz és üzenetekhez.

Íme az Ars Technica olvasójának március 21-i Twitter-posztja:

link Forrás

A Facebook hivatalos blogbejegyzésben reagált a világsajtót bejáró hírre, mondván, a hívások és a szöveges üzenetek naplózása opcionális szolgáltatás a mobilos applikációkban, és csupán segíti a felhasználókat a kapcsolattartásban. A személyes adatbázisokban rögzített információkat a Facebook szigorúan megőrzi, és nem adta át eddig sem harmadik félnek.

Zuckerberg offline magyarázkodása

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) múlt héten indított vizsgálatot a Facebook ellen, miután kiderítették, hogy ugyan a cég 2011-ben azt vállalta, hogy külső alkalmazások nem férhetnek hozzá felhasználóik adataihoz, ezt valójában minden további nélkül megtehették. Az alapító-tulajdonos Mark Zuckerberg azonban napokig hallgatott – leszámítva a CNN-nek adott március 21-i villáminterjút, amelyben a Cambridge Analyticával kapcsolatos vádakat azzal hárította, hogy ők tudományos célú adatgyűjtésről és -elemzésről tudtak csupán.

Vasárnap aztán a felhasználókat is megkövette, igaz, a bocsánatkérés sajátos formáját használva.

Zuckerberg egész oldalas bocsánatkérése egy brit hetilapban
photo_camera Zuckerberg egész oldalas bocsánatkérése az egyik brit hetilapban Fotó: OLI SCARFF/AFP

Az Observertől a Sunday Timeson át yorkshire-i Ripon Gazette-ig összesen hét brit és három amerikai lap (a New York Times, a Washington Post és a Wall Street Journal) nyomtatott verzióiban megjelent egyenlevélben Zuckerberg egyes szám első személyben fogadkozik, hogy az adatlopó applikáció leállítása után jobb lesz a helyzet ezen a fronton a Facebookon.

Korábbi cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogyan szólhatott bele választási eredményekbe a Cambridge Analytica a Facebook-adatok felhasználásával:

link Forrás

A téma szakértője, az amerikai Rebecca MacKinnon február elején Budapesten járta körül a kérdést, hogyan lehetne szabályozni a netes adatmonopóliumokat működtető techóriásokat:

link Forrás