A Facebook belenyúlt a felhasználók Messengerébe, és törölte Zuckerberg elküldött üzeneteit

2018.04.06. · TECH

A Facebook Messenger üzenetküldési politikája egyértelmű: ha egyszer elküldtél valamit, az elküldve is marad. Ez nem cégszintű eljárás, mert a szintén a Facebookhoz tartozó Instagram például felkínálja az „unsend” opciót, vagyis az üzenet visszavonásának lehetőségét, de a Messenger szigorúan megtart minden elküldött üzenetet.

Kivéve, ha te vagy a Facebook társalapítója és elnök-vezérigazgatója. A TechCrunch három különböző forrástól is arról értesült, hogy eltűntek a beérkezett üzeneteik közül olyan levelek, amelyeket Mark Zuckerberg küldött nekik korábban – az üzenetek a chatablakban és a letölthető Facebook-adatok között sem szerepelnek.

photo_camera Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Az oldal megkérdezte a Facebookot az ügyről, a cég válasza szerint vállalati biztonsági okokból nyúltak bele a felhasználók postaládájába, és törölték egyoldalúan az üzeneteket. „Miután a Sony Pictures emailjeit feltörték 2014-ben, több változtatást eszközöltünk a vezetőink kommunikációjában. Ezek között szerepelt Mark Messenger üzenetei megtartási idejének korlátozása is. Ezt az üzenetek megőrzésével kapcsolatos jogi kötelezettségeink figyelembe vétele mellett tettük” – szólt a Facebook válasza.

Erről azonban sem nyilvános közleményben, sem privát üzenetben nem tájékoztattak senkit. A TechCrunch-nak Zuckerberg haragjától félve névtelenül nyilatkozó volt Facebook-alkalmazottak között van olyan, akinek 2014 előttről minden, a főnöktől kapott üzenete eltűnt, másoknak van, ami még megmaradt a régi beszélgetésekből. A frissebb üzenetekhez nem nyúltak hozzá.

Természetesen máris beindult a találgatás, hogy a cég milyen kényes információk kiszivárogtatását próbálta ezzel megelőzni ebben a számára kedvezőtlen időszakban.

photo_camera Már a húsvéti parádékon is előkerült Zuckerberg neve, és nem Megváltóként Fotó: STEPHANIE KEITH/AFP

A Silicon Valley Insider például még 2010-ben közölt néhány személyes chatbeszélgetést 2004-ből, amelyben a Facebookot frissen alapító 19 éves Zuckerberg olyanokat írt egy barátjának, hogy „ja, szóval ha akármilyen infó kell akárkiről a Harvardon, csak szólj... van több mint 4000 email, fotó, cím, sms”, majd az ismerős csodálkozó üzenetére („mi!? ez meg hogy sikerült?”) azt válaszolta: „csak úgy elüldték.. nem tudom miért... "megbíznak bennem"... hülye faszok”. A cégvezér később a New Yorkerben ismerte be az üzenetek valódiságát, és számolt be arról, mennyire megbánta azokat, és mennyit komolyodott az évek alatt.

Mark Zuckerberg április 11-én áll az Egyesül Államok képviselőházának energiaügyi és kereskedelmi bizottsága elé, hogy tanúvallomást tegyen a Facebookot sorra érő adatvédelmi botrányok ügyében.