Zuckerberg nem mondta, hogy kamuprofilok ezreit távolították el a magyar választás előtt

2018.04.11. · TECH

A magyar választást is szóba hozta Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója washingtoni kongresszusi meghallgatásán szerdán, még ha nem is pontosan úgy, ahogy magyar híroldalakon megjelent. Ugyanis nem a múlt vasárnapi magyar választásokkal kapcsolatban hangzott el, hogy több ezer kamuprofilt távolítottak el.

A Facebook vezérigazgatóját azért citálták a Kongresszus Igazságügyi, valamint Kereskedelmi, Tudományos és Közelekedésügyi Bizottsága elé, hogy számot adjon a Cambridge Analytica-botrány miatt felmerült aggasztó adatbiztonsági kérdésekről. A Cambridge Analyitica politikai elemző cég egy rosszindulatú kvíz segítségével 87 millió Facebook-felhasználó adataihoz férhetett hozzá jogtalanul, híváslistákat gyűjtött a facebookozóktól, sőt még magánlevelezésekbe is belenyúlt. Az információkat a cég arra is felhasználta, hogy választások eredményét befolyásolja.

A kongresszusi meghallgatás több mint 5 órás közvetítése itt látható:

link Forrás

A Washington Post közzétette a beszélgetés szó szerinti leiratát, ebben Magyarország kétszer hangzik el a beszélgetés első, illetve második felében, a következő szöveg-összefüggésben.

Zuckerberg éppen arról beszélt, egyik legnagyobb bánata, hogy az általa menedzselt cég csak lassan ismerte fel az orosz dezinformációs műveleteket 2016-ban, az amerikai elnökválasztás évében. Arra számítottak ugyanis, hogy a hagyományosabb fegyvernek számító kibertámadásokkal operálnak majd ezek az erők.

– Mikor jöttek rá, hogy információs hadműveletek zajlanak? – kérdezte ekkor Dianne Feinstein demokrata szenátor.

Éppen a 2016-os választás idején – mondta Zuckerberg. 2018 rendkívül jelentős politikai év világszerte, „fontos választások zajlanak Indiában, Brazíliában, Mexikóban, Pakisztánban és Magyarországon, és mindent megteszünk, hogy megvédjük ezeknek a választásoknak az integritását – folytatta. – Ma már biztosabban állíthatom, hogy helyrehozzuk a dolgokat, mert 2016 óta lezajlott néhány választás, ahol jobban teljesítettünk. Ott volt a francia elnökválasztás. A német választás. És ott volt az alabamai rendkívüli időközi választás 2017-ben.”

A szenátor kérdésére Zuckerberg konkretizálta, milyen intézkedéseket hoztak: mesterséges intelligenciát vetettek be, hogy jobban felismerjék a kamuprofilokat, amelyek álhíreket terjeszthetnek, illetve beleavatkozhatnak a választásokba. „És az említett három választáson hatékonyan tudtuk eltávolítani profilok tízezreit, mielőtt még komolyabb kárt okozhattak volna” – folytatta Zuckerberg, aki tehát nem arról beszélt, hogy a magyar választás előtt történt volna ez. (Ettől persze még megtörténhetett, ha nem is tízezres nagyságrendben, de a tegnapi meghallgatáson ez nem hangzott el.)

Fegyverkezési verseny az oroszokkal

Hozzátette: Oroszországban embereket ezért a dezinformációs munkáért, illetve azért fizetnek meg, hogy kiaknázzák az internetes rendszerekben rejlő lehetőségeket. „Szóval ez egy fegyverkezési verseny, nem? Úgy értem, ők egyre jobbak lesznek ebben, nekünk pedig szintén abba kell fektetnünk, hogy javuljunk, ezért is említettem az előbb, hogy több mint húszezer alkalmazottunk lesz az év végére, aki biztonsági és tartalomellenőrzési feladatokat fog ellátni.”

Tüntetők is beültek a meghallgatásra
photo_camera Tüntetők is beültek a meghallgatásra Fotó: WIN MCNAMEE/AFP

Amikor Magyarországot másodszor említették, éppen a Demokrata párti Tom Udall szenátor kérdezte Zuckerberget. „Tehát politikai célokra használta fel magukat a Cambridge Analytica. Ez dühíti magát?” – kérdezte Udall. „Nagyon is” – felelte Zuckerberg. A szenátor feltételezte, hogy ez esetben a Facebook-vezérigazgató is új szabályozást szeretne. amire Zuckerberg kitérőleg úgy válaszolt: neki most a legfontosabb, hogy senki ne avatkozzon be a 2018-as választásokba.

„Van egy nagyon fontos amerikai időközink, továbbá jelentős választások Indiában, Brazíliában, Mexikóban, Pakisztánban és Magyarországon. És több lépést meg is teszünk: mesterséges intelligencián alapuló új eszközöket vezetünk be, amelyek eltávolítják az álhíreket, húszezer főre növeljük biztonsági munkatársaink számát, és leellenőrzünk minden hirdetőt, amely politikai hirdetéseket tesz ki. Mindezzel biztosítjuk, hogy a jövőben sokkal nehezebb legyen véghez vinni egy olyanfajta politikai beavatkozást, amilyet az oroszok 2016-ban.

Ezt mondta még

A meghallgatás középpontjában természetesen nem Magyarország állt. A BBC összefoglalója szerint az egyik legfontosabb eredmény az volt, hogy Zuckerberg itt is elismerte személyes felelősségét abban, hogy a Facebook működése által magánadatok szivároghattak ki. (Ugyanezt a múlt héten újságíróknak is elmondta.) Szavai szerint egyértelműen nem tettek eleget azért, hogy megakadályozzák az adatok rosszindulatú felhasználását, és „egyértelmű hiba volt” elhinni, hogy a Cambridge Analytica törli a megszerzett adatokat.

Felfedte, hogy Robert Mueller különleges ügyész és volt FBI-elnök munkatársaival Facebook-alkalmazottakat is meghallgatott, amikor az elnökválasztásba történő orosz beavatkozást vizsgálta. Maga Zuckerberg azonban nem volt a kihallgatottak között, igaz, a meghallgatáson hozzátette, hogy a nyomozás információi bizalmasak, amiket nem oszthat meg a nyilvánossággal.

Mark Zuckerberg
photo_camera Fotó: JIM WATSON/AFP

Ahogy a fönt idézett részletekből már kiderült, Zuckerberg próbált kitérni a szabályozással kapcsolatos kérdések elől, még akkor is, amikor John Kennedy republikánus szenátor azt mondta neki: „én ugyan nem akarom, hogy a Facebook szabályozására kelljen szavaznom. De istenemre, megteszem. Magától függ. A felhasználási feltételeik bénák.” A sokadik visszakérdezésre aztán Zuckerberg annyit mondott, hogy örülne a szabályozásnak, ha az a „megfelelő szabályozás” volna. Erről aztán nem árult el további részleteket.

Lesz fizetős Facebook?

A facebook alapítója elmondta még, hogy nem gondolja, hogy a Facebook monopólium lenne, illetve hogy a közösségi oldalnak mindig lesz ingyenes verziója – utóbbi azt is jelenti, hogy előfordulhat, hogy a jövőben lesz fizetős, hirdetésmentes változat is.

Zuckerberg a meghallgatás elején idegesnek tűnt, de aztán belerázódott a dologba, sőt mintha élvezni is kezdte volna, még csak meg sem izzadt. A piacok kedvezően reagáltak a 33 éves Facebook-vezér szavaira, a meghallgatás elején a cég részvényeinek értéke 5 százalékkal nőtt.