Fokhagymás kenyeret küldtek a sztratoszférába, leesett, megették, és az egészet levideózták

„Egy kocsmai beszélgetéssel indult az egész mindössze néhány héttel ezelőtt, és az eredmény az egyik legviccesebb videó lett, amit valaha készítettem. Házi készítésű fokhagymás kenyeret küldtünk fel az égbe időjárási ballonnal, egészen a sztratoszférába, 35 kilométer magasra. A szállítmány sikeresen visszatért a Földre, utána pedig megettük. Hogy milyen íze volt? Leginkább hideg” – mondták az év második leglátványosabb, de mindeképpen legviccesebb űrvideójáról a készítők.

Tom Scott brit YouTube-híresség és netes edukátor Barry Lewis szakácsot, a My Virgin Kitchen YouTube-csatorna alapítóját és a brit infotechnológiai cég, a Random Engineering vezetőjét, Steve Randallt vonta be az őrült kísérletbe.

A kenyér egyik fele békében pihent a Földön, miközben a másik felét egy hungarocell tálcára kötözték, és felküldték a légkör felsőbb rétegeibe. Amikor a kalandor kenyér elérte a kívánt magasságot, a ballon kidurrant, a kamerával is felszerelt pékáru pedig megkezdte a zuhanást. Amint a kenyér az 1 kilométeres magasság alá ért, a hungarocell dobozt a GPS-szel összekötött szervomechanizmus becsukta, hogy megvédje az utast a becsapódás következményeitől.

Scotték egy sáros mezőn találták meg az utast, és összehasonlították földi másik felével. Scott remélte, hogy a kenyér eléri az űr határát, azaz a kb. száz kilométeres magasságot, ez ugyan nem sikerült, de a kísérletről így is remek videó készült:

A szakács a YouTube-on három receptet is bemutatott a „földöntúli kenyérről”, amelyek közül végül ki is választott egyet az űrgasztronómiai kísérlethez. Egy vajjal készült, parmezánnal is megszórt kenyeret, konkrétan.

Már rég kihalt, mégis védetté nyilvánítanák a mamutot

Jobb későn, mint soha: igaz, hogy tízezer éve egyetlen példány sem él a Földön, mégis jogi védettséget kaphat a mamut. A cél az elefántok védelme, a legálisan árusítható mamutagyar helyett ugyanis az orvvadászok gyakran valódi elefántcsontot árusítanak, ennek pedig évente körülbelül harmincezer állat esik áldozatul.