Végleg megbukik a Cambridge Analytica, vagy csak szép csöndben átalakul?

2018.05.03. · gazdaság

Megbüntetik ügyfelei a Cambridge Analyticát, és anyavállalatát, a brit SCL-csoportot. Közleményben adták tegnap hírül, hogy a cég azonnali hatállyal felfüggeszti mindennemű tevékenységét. A honlapjukon kifejtett indoklás szerint „a Cambridge Analyticát számos alaptalan támadás érte, és annak ellenére, hogy a cég mindent elkövetett, hogy nevét tisztázza, olyan tevékenységei miatt kiáltották ki bűnbaknak, amelyek nemcsak legálisak, de az online marketing módszerek alaptípusaiként széles körben elterjedtek is”.

A közlemény szerint a Cambridge Analytica vezetői – noha elismerik, hogy a munkájuktól búcsúzni kénytelen alkalmazottak még náluk is nehezebb helyzetben vannak – „rendkívül fájdalmas” döntésre kényszerülnek. A saját értelmezésében méltatlanul vérpadra húzott cég vezetői csődöt jelentettek. Ennek oka, hogy „az igazságtalan médiahadjárat gyakorlatilag minden megrendelőjüket és beszállítójukat elüldözte a vállalattól. Így a cég üzemeltetése a továbbiakban már nem kifizetődő”.

Zuckerberg persze megúszta

Miközben a Cambridge Analytica a jelek szerint a rolót lesz kénytelen lehúzni, a balhéban oroszlánrészt vállaló Facebooknak a jelek szerint meg sem kottyant a botrány. Még ha az utóbbi két hónapban a nagyközönség és az amerikai Szenátus előtt egyaránt magyarázkodni is volt kénytelen, Mark Zuckerberg cége feltartóztathatatlanul hasít. A világ legnagyobb közösségi oldalának üzemeltetői 2018 első negyedévében 11,9 milliárd dollár bevételt kasszíroztak, ami csaknem 3 milliárddal több a tavalyi év azonos időszakában befolyt összegnél. Sőt, Zuckerberg nemhogy nem csődöl be, de még új üzletágat is indít: beszáll a társkereső-bizniszbe.

Hasít a Facebook: Zuckerberg felcsap digitális kerítőnek
photo_camera Hasít a Facebook: Zuckerberg felcsap digitális kerítőnek Fotó: JOSH EDELSON/AFP

Honnan lehet nagyot bukni?

Még ha nem is villanthatott több tízmillió felhasználót, a „viselkedéskutatásban” és „stratégiai kommunikációban” utazó cégcsoportnál is elég illusztris ügyfelek adták egymásnak az ajtókilincset. Az elsőként a Guardian és a New York Times oknyomozó újságírói által a cég ügyleteiről feltárt részletek szerint nemcsak Trump nyert választásokat a vállalat munkájának köszönhetően. A brit központú cég Nigériában, Argentínában, Indiában és Csehországban is választási győzelmeket biztosított, sőt, hozzájárult a kenyai elnök, Uhuru Kenyatta tavaly évé végén zavargásokban torkolló újraválasztásában is. A jelek szerint azonban sem az ezekért járó sikerdíjak, sem a vállalat felső vezetésének lefejezése, sem pedig a cél érdekében felbérelt brit sztárügyvéd nem bizonyultak elegendőnek a cég rehabilitásához.

A Cambridge Analytica vezetősége ugyanis igazi nagyágyút vetett be annak bizonyítására, hogy a cég topmenedzserei csak értetlenül pislogtak, amint az álnok újságírók csőbe húzták őket. A teljes titokban vizsgálódó Julian Malins brit sztárügyvéd az utóbbi két hónapban senkinek nem nyilatkozott arról, mit talált a Cambridge Analytica védelmében.

link Forrás

A karaktergyilkosság mindig bejön

Most viszont minden részletre kiterjedő, közel 40 oldalas dolgozatban érvelt a világszerte politikai játszmák eldöntését szállító cég ártatlansága mellett. Oldalakon keresztül igyekszik például diszkreditálni a cég üzleti gyakorlatáról a leplet lerántó Christopher Wylie-t. Kutakodása szerint a botrányt kirobbantó Wylie a híradások ellenére nemhogy nem „adattudós”, de még csak „nem is állt a Cambridge Analytica alkalmazásában” soha. A cégnél mindössze gyakornokként töltött el heti két napot, néhány jelentéktelen és eseménytelen hónapon keresztül.

Christopher Wylie egy Cambridge Analytica elleni tüntetésen
photo_camera Christopher Wylie egy Cambridge Analytica elleni tüntetésen Fotó: John Lubbock/John Lubbock

Miután még a lehetőségét is kétségbe vonja, hogy Wylie különösebben tisztában lehetett volna a vállalati ügyekkel, Malins alig burkoltan azzal vádolja Wylie-t, hogy világra szóló akciójával mindössze kicsinyes bosszút akart állni a neki egykor gyakornoki munkát adó cégen. Hogy miért? Mert nem sokkal a CA-tól való, 2014-es távozása után, Eunoia Technologies néven saját céget alapított, amelynek fő profilja teljesen megegyezett az SCL-ével. Csak épp sikertelenül – állítja Malins. Sőt, a régi munkahelye ügyfeleit is el akarta lopni, csak épp lebukott.

A Malins-féle jelentésben oldalakon át folytatott karaktergyilkosság szóról szóra megegyezik azzal, amit a Cambridge Analytica már hetek óta mantráz Wylie-val kapcsolatban. Mondjuk a cég fő profilja – Wylie és a leplet a CA-ról lerántó újságírók szerint – épp a karaktergyilkosság volt.

link Forrás

A know-how nem vész el, csak átalakul

„Semmiféle bizonyítékot nem találtam arra, hogy az SCL vagy a CA valaha közvetve vagy közvetlenül szerepet vállalt volna megbízói politikai ellenfeleinek csapdába csalásában” – foglalta össze vizsgálódását Malins. Bizonyítottnak találta viszont, hogy a „kivételesen tehetséges és őszintén idealista” CA-alkalmazottak, akik szinte kivétel nélkül a húszas vagy fiatal harmincas éveiket taposták, „nem lettek volna képesek véghezvinni és soha nem adták volna beleegyezésüket semmilyen jogellenes vagy etikátlan feladathoz”.

Nem feltétlenül szükséges még gyűjtésbe fogni azoknak, akik esetleg máris elkezdtek néhány könnycseppet elmorzsolni a megboldogult Cambridge Analytica lánglelkű alkalmazottaiért. Könnyen meglehet, hogy a kivételes tehetségek nem pont az utcára kerülnek. Az SCL, valamint leányvállalata már hetekkel ezelőtt elkezdték tető alá hozni a brit székhelyű, Emerdata nevű vállalatot. Az új cégről azt suttogják, hogy nemcsak a több tízmilliónyi tisztázatlan körülmények között szerzett Facebook-adatot, hanem a Cambridge Analytica módszereit is hasznosítja majd.