Magyar természetvédelmi projekt nyerte az EU Natura 2000 díját

2018.05.23. · tudomány

A természetvédelem kategóriában a „Partnerség a parlagi sasokat érintő mérgezések megszüntetéséért” című pályázat nyerte a 2018-as Natura 2000 díjat – jelentette be még május 18-án Brüsszelben Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős Európai Uniós biztos.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) parlagisas-védelmi programjában az elmúlt hat évben a Hortobágyi, a Bükki, és aKörös-Maros Nemzeti Park, a Budapesti és Jászberényi Állat- és Növénykertek, az Országos Magyar Vadászkamara, a Nemzeti Nyomozóiroda és a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület vett részt.

A résztvevők húsz magyarországi Natura 2000 területen és azok közelében lévő élőhelyeken akciókat szerveztek a jogsértések nyomon követésére, nyilvántartották az elpusztult példányokat, biztosították a fészkek háborítatlanságát. Emellett sikeres összefogást szerveztek a természetvédők, a vadászok, a rendőrség és az állatorvosok bevonásával a bűncselekmények visszaszorítására. A projekt elindítása óta a mérgezéses esetek száma jelentősen csökkent, a parlagi sasok hazai pedig költőállománya közel egyharmadával nőtt.

Parlagi sas
photo_camera Parlagi sas Fotó: Wikipédia

Daniel Calleja Crespo, az Európai Bizottság környezetvédelmi vezérigazgatója a következőkkel indokolta a zsűri döntését: „az Európai Unió egyik kiemelten veszélyeztetett ragadozómadár-fajának a megőrzését célzó projekt eredményeképpen a magyar parlagisas-állomány 150-ről 200 pár fölé emelkedhetett, ami az EU teljes állományának 25 százalékos növekedését jelentette. A program az egész Európában komoly gondot jelentő illegális mérgezések ellen is fellépett, a partnerség keretében számos civil és állami szereplő dolgozott együtt. A zsűri díjazta azt is, hogy a projektet a közelmúltban sikerült más országokra is kiterjeszteni, így a kidolgozott módszerek Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Szerbiában és Magyarország új területein segítik a probléma kezelését.”

A parlagi sasokat is veszélyeztető környezeti ártalmakról mi is írtunk:

link Forrás