A Google macskabarát dolgozói a kihalás szélére sodorták Kalifornia üregi baglyait

2018.05.30. · tudomány

Amellett, hogy a világ legnagyobb techcégeinek és legígéretesebb startupjainak nyújt bázist, a Szilícium-völgy az ott dolgozók szerint még egy dologról híres: a környéken kóborló macskákról. A Mountain View-ban található Google-főhadiszállás körül például annyian vannak, hogy a cég dolgozói létrehoztak egy GCat Rescue nevű csoportot, amely a kóbormacskák megmentését, gondozását tűzte ki célul.

Csakhogy a környezetvédők most arról számoltak be, hogy a jóindulatú vállalkozásnak egy jól látható eredménye lett: a kihalás szélére sodorta a közeli természetvédelmi terület egy ritka bagolyfaját.

Üregi bagoly
photo_camera Üregi bagoly Fotó: Patrick Kientz/Biosphoto

A GCat Rescue módszere az, hogy foglyul ejti a kóbormacskákat, majd a kiscicákat és a szelíd felnőtteket örökbe adja, míg az agresszívabb felnőtteket ivartalanítja, nyomkövető chipet ültet beléjük, és visszaengedi őket a szabadba. Az iroda közelében etetőállomásokat telepítettek, ezt a lépést „kolóniagondozás” néven emlegetik. „Az ivartalanítás és a kolóniagondozás olyan zavaró viselkedéseket akadályoz meg, mint a verekedés, a hangos nyávogás, a vizelés, a kóborlás vagy a vadászat” – írja weblapján a csoport.

Ehhez képest az állatvédők arról számoltak be, hogy az etetőállomások ellenére a macskák továbbra is bemerészkednek a 300 hektáron elterülő Shoreline Parkba, ahol az üregi baglyok is fészkelnek. Egy, a helyszínen gyakran fotózó exkutató szerint a macskák nemcsak, hogy többen lettek az emberi beavatkozás hatására, de az ingyen kaja és a vadászati lehetőség még élénkebbé tette őket.

„A macskák csodálatos háziállatok, de a szabadban a vadvilág megőrzése a legfőbb problémánk, az üregi baglyok helyzete ezt jól jelzi” – mondta a természetvédelmi területen dolgozó Eileen McLaughlin. Elmondása szerint a baglyok költési időszakban mutatott magatartása különösen fokozza a macskák vadászkedvét.

Üregi bagoly az üregében
photo_camera Üregi bagoly az üregében Fotó: TONY CROCETTA/Biosphoto

Az üregi bagoly Kalifornia számos területéről eltűnt már, így a Shoreline Park helyzete létfontosságú a faj szempontjából. McLaughlin szerint a Google eddig tisztességesen együttműködött velük természetvédelmi kérdésekben, a macskák etetőállomásaitól viszont az után sem voltak hajlandók megszabadulni, miután bizonyítékokat mutatott fel a madarak eltűnésére.

A szerencsétlen faj a Google-macskák mellett más kihívásokkal is kénytelen szembenézni: a New York Times riportja szerint egy három hónapos tanulmány bebizonyította, hogy közvetlen kapcsolat van az üregi baglyok eltűnése és a Shoreline golfpályáról érkező golflabdák között.

További baglyas tartalmaink:

link Forrás
link Forrás