Ritka meteorológiai jelenség alakult ki a szakadatlanul hömpölygő láva miatt Hawaiin

Miközben helyi idő szerint csütörtökön Harry Kim, Hawaii megye polgármestere elrendelte a kötelező kitelepítést azokon a területeken, amelyeket a legsúlyosabban veszélyeztet a Kilauea vulkán kitörése, az Egyesült Államok Földtani Kutatóintézetének (USGS) vulkanológusai egy ritka meteorológiai jelenségre is felhívták a figyelmet. 

A május 3-a óta tartó lávaömlések és az ismétlődő kitörések nyomán Hawaii légkörébe kerülő vulkáni hamu és gázok füstgomolyfelhőket, miszerint pirocumulusokat, illetve füstviharfelhőket, azaz pirocumulonimbusokat hoznak létre.

Erdőtüzek, vulkánkitörések, ipari szennyezés, nukleáris robbanás, esetleg repülési tevékenység is előidézheti a légköri jelenséget, amely a definíció szerint „erőteljes talajszint felőli meleg levegőfeláramlás hatására keletkezik”. 

Az USGS videója szerint így:

Az USGS kutatói szerint az intenzív villámtevékenység mellett az ilyen viharfelhőkből a kén-dioxidban gazdag vulkáni gázok miatt savas kémhatású eső is eshet, a lávaömlések mellett fokozva ezzel a vegetációs károkat. 

Érdekes, hogy a Meteorológiai Világszervezet nem ismeri el hivatalosan különálló felhőkategóriának e felhőtípusokat, hanem a cumulusok és a cumulonimbusok kategóriáján belül külön csoportosítja.

Orbán Viktor kihúzta a Hadrianus-palotát a világörökségi pályázatból, mire az UNESCO az egész nemzetközi projekttől megvonta a támogatást

Húsz év kutatói és kultúrdiplomáciai munkája veszhet kárba. A múlt héten Bakuban ráadásul vizsgálatot kezdeményeztek a Duna-partot, a budai várnegyedet és az Andrássy utat is magában foglaló budapesti világörökségi helyszíncsoport státuszáról. A világszervezet a Várban, a Városligetben és a Kopaszi-gátnál zajló, a városképet radikálisan alakító építkezések láttán nyomta meg a vészcsengőt.