Hány állat születik naponta a világon? A válasz bonyolultabb, mint hinnénk

2018.06.12. · tudomány

Az állatok természetesen nem költenek, szülnek vagy szaporodnak nap mint nap, de ha megnézzük, hogy átlagosan hány példánnyal szaporodik naponta egy-egy faj állománya, meglepő adatokhoz jutunk. Miközben például a veszélyeztetett Humboldt-pingvinből a két költési időszak adatait átlagolva egy napra negyven példány jut, az egyik fonálféreg fajból már 600 trillió (600 000 000 000 000 000 000).

Az ominózus faj olyan elképzelhetetlenül nagy példányszámban van jelen a Földön, hogy minden négyzetméternyi szárazföldre hárommillió jut belőlük. A Caenorhabditis Elegans faj tagjai óránként átlagosan öt petét rak óránként, ezekből Axel Rossberg, a Queen Mary's Egyetem biológusprofesszora szerint minden századik kel ki.

Kéthónapos gibbonkölyök anyjával a Nyíregyházi Állatparkban
photo_camera Kéthónapos gibbonkölyök anyjával a Nyíregyházi Állatparkban, 2016. február Fotó: Balázs Attila

A fonálféregfélék olyan tömegben vannak jelen a bolygón, hogy ha az összes többi élőlényt eltűntetnénk a Földről, még mindig látható lenne egy, a jószágokból álló réteg (azt leszámítva, hogy ebben az esetben nem nagyon tudnának mit enni, így nagyon kéne sietni ezzel a megfigyeléssel).

Monika Bohm, a Londoni Állatkert biológusa szerint ezekből az adatokból nem következtethetünk a fajok átlagos szaporodására, mert míg az megbecsülhető, hogy naponta hány csirke kel ki a Földön (a BBC becslése szerint 62 millió), a legtöbb állat szaporodási szokásairól túl keveset tudunk ahhoz, hogy pontos adatokhoz jussunk.

Rossberg szerint egy egyszerű számítással mégis megbecsülhető, hogy miből mennyi akad: azokból az állatokból, amelyek ezredannyit nyomnak, mint egy másik, jellemzően ezerszer annyi él. Biztosat tudni azonban még egy ideig nem fogunk: 7,7 millió ismert állatfaj él a bolygón, de becslések szerint az óceánok 95 százaléka, és az óceánfenék 99 százaléka még feltérképezetlen.

link Forrás