Tényleg lophatott az iPhone megoldásaiból a Samsung, mert most beleegyezett, hogy fizet

2018.06.28. · gazdaság

Hét év után kiegyezett az Apple és a Samsung az iPhone-koppintási ügyben. Utóbbi cégnek kártérítést kell fizetnie, de hogy mennyit, az nem derült ki a bejelentésből.

Az Apple azzal vádolta meg a Samsungot, hogy ahelyett, hogy saját fejlesztésekkel lépne a piacra, egész egyszerűen lemásolta az amerikai cég „elegáns és innovatív megoldásait, felhasználói felületét és csomagolását”.

A bíróság 2012-ben igazat adott az Apple-nek, a koreaiak azonban nem törődtek bele a döntésbe, így az ügy megjárta a legfelsőbb bíróságot is, majd visszautalták kerületi szintre. Végül szerdán egy észak-kaliforniai bíróságon jelentették be, hogy véget ért a két cég közötti nézeteltérés.

Nem ez az első eset, hogy az Apple eljárást indít a rivális mobilgyártók ellen: korábban a HTC-t vádolta meg azzal, hogy húsz szabadalmát sértette meg, 2010-ben pedig a Motoroláról mondta ugyanezt, igaz, itt mindössze hat jogsértésről volt szó. A Nokia sem kerülhette el a sorsát, itt a két cég kölcsönösen lopással vádolta egymást: az Apple azt állította, hogy a Nokia tizenhárom esetben sértette meg a szabadalmukat, a finn cég pedig tíz ugyanilyen viszontváddal válaszolt.

A Samsung egyébként az Apple egyik legfontosabb beszállítója, ők gyártják az A5 processzorokat az iPhone-okba, ez azonban nem tartja vissza utóbbi céget a pereskedéstől: a mostani döntést ugyan egyik fél sem kommentálta, de az Apple májusi közleményében azt írta, hogy a saját fejlesztések védelmét kiemelkedően fontosnak tartják, és örömüket fejezték ki amiatt, hogy a Samsungnak kártérítést kell fizetnie.

Ennek az összegéről nem érkeztek hírek, de valószínűleg sokmillió dolláros tételről van szó: tavaly egy hasonló ügyben a bíróság 120 millió dolláros kártérítést ítélt meg az amerikai óriáscég számára.