A magyarok 44,8 százaléka nem nyaral

2018.06.29. · gazdaság

Az Eurostat frissen publikált (2016-ban felvett) adatai alapján az uniós népesség harmada dönt úgy, hogy nem utazik el nyaralni, 48 százalékuk fő okként az anyagi problémákat hozza fel, második indokként az egészségügyi problémák szerepelnek.

Az uniós polgárok egyébként jellemzően házon belül, egy másik tagállamban töltik a nyaralásukat. 86 százalékuk döntött úgy, hogy nem teszi ki a lábát az unió területéről, itt átlagosan éjszakánként hatvanöt eurót költöttek, egy nyaralás pedig átlagosan 4,6 vendégéjszakából állt.

Előszezon a németországi Timmendorf-parton a Balti-tengernél 2018. június 29-én
photo_camera Előszezon a németországi Timmendorf-parton a Balti-tengernél 2018. június 29-én Fotó: CARSTEN REHDER/dpa Picture-Alliance/AFP

Magyarországon a népesség 44,8 százaléka nem jut el nyaralni, 46,4 százalékuk a pénzszűke miatt, 22,1 százalékuk egészségügyi okokból, 15,2 százalék munkahelyi, illetve tanulmányi kötelezettség miatt, 3,5 százalék családi okból marad itthon, 2,9 százalék pedig azért, mert nem is akar utazni.

Nem Horvátország a magyarok legfőbb külföldi úticélja

A külföldre utazó magyarok kedvenc úticélja nem Horvátország, az csak harmadik a dobogón (az összes utazó 3,2 százaléka választja), hanem Németország (6,9 százalék), utána pedig Ausztria (4,7 százalék). Az Eurostat alábbi infografikájából az is kiderül, átlagosan hány éjszakát töltenek a magyarok a felsorolt országokban, és mennyibe kerül ott átlagosan egy éjszakára a szállás.

photo_camera Grafika: Eurostat

Az összes uniós polgár nyaralási szokásait tekintve a legkedveltebb úticél Spanyolország (az összes külföldre utazó 20,3 százaléka választja), Olaszország (12,6 százalék) és Franciaország (11,9 százalék).

A Magyarországon megforduló turisták legnagyobb hányada a 2016-os adatok alapján Németországból érkezik (6,6 százalék), utána az Egyesült Királyság (3,3 százalék), majd Ausztria (2,8 százalék) a legfőbb küldő ország.

Van, aki nem tud, van, aki nem akar

Az uniós tagállamok közül a görögöknek futja a legkevésbé az utazásra, legalábbis az otthon maradók 75 százaléka hivatkozott financiális akadályokra, amikor arról kérdezték, hogy miért nem kel útra. A lista második helyén a portugálok állnak, itt 66 százalék mondta azt, hogy nincs elég pénze utazni.

Nem csak a pénz állhat a nyaralás útjába: a 65 év felettiek inkább egészségügyi akadályokra hivatkoztak, és persze akad olyan is, aki egész egyszerűen nem akar utazni. A nem utazó svédek 60 százaléka nyilatkozta azt, hogy köszönik, ők inkább otthon maradnak, a lista második helyén Szlovákia áll 57 százalékkal, de a nyilatkozó portugálok több mint fele is úgy érzi, hogy nincs miért utazniuk.

A bolgárok több mint 70 százaléka marad az ország határain belül, de ők nem azért, mert nincs kedvük menni: mindössze 0,7 százalékuk hivatkozott az érdeklődés hiányára, míg több mint a felük pénzügyi okokkal indokolta az otthon maradást.

link Forrás