A kiskutyák hamarabb fogadnak szót egy idegen kutyának, mint a saját anyjuknak

2018.07.06. · tudomány

A nyolchetes kutyakölykök már egy rövid szociális tapaszatalatról is stabil emléknyomot őriznek, a felnőttektől tanultakat pedig (legyen az a felnőtt akár kutya, akár ember) a későbbiekben is képesek hasznosítani – derült ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatásából.

A kísérletben a kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy problémadobozban, majd kétféle megoldást kínáltak a kiskutyáknak: vagy egy ember mutatta meg nekik, hogyan nyílik a doboz, vagy egy előre betanított kutya. A kiskutyák a megoldás láttán megértették, hogy az a megoldás, ha magukra hagyták őket, tovább kellett töprengeniük rajta.

photo_camera Nyolchetesen már figyelnek Fotó: ELTE - Családi Kutya Program

A kutya se hallgat az anyjára

A kutatás vezetője, Claudia Fugazza szerint a leginkább meglepő eredmények akkor születtek, amikor a kölyköket nem az anyjuk tanította, hanem egy idegen állat: a kiskutyák gyorsabban tanultak, ha nem családi körben zajlott a lecke.

Pogány Ákos, a tanulmány társszerzője szerint ennek az lehet az oka, hogy a kiskutyák figyelmét jobban lekötheti az idegen tanár, mint az anyjuk, így hamarabb megtanulják, amit a tapasztaltabb állat mutat be nekik. Ezt a viselkedést az is magyarázhatja, hogy az anya rendszerint megosztja az élelmet a kölyökkel, míg ez egy idegen felnőtt állat esetében kevésbé valószínű, így lehetséges, hogy a kiskutya ezért tanulja meg jobban egy ismeretlen állattól, hogy miképpen jusson hozzá a jutalomfalathoz. Érdekes, hogy ugyanez már nem igaz a macskákra: a kiscicák jobban hallgatnak az anyjukra.