A kiskutyák hamarabb fogadnak szót egy idegen kutyának, mint a saját anyjuknak

A nyolchetes kutyakölykök már egy rövid szociális tapaszatalatról is stabil emléknyomot őriznek, a felnőttektől tanultakat pedig (legyen az a felnőtt akár kutya, akár ember) a későbbiekben is képesek hasznosítani – derült ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatásából. 

A kísérletben a kutatók jutalomfalatot rejtettek el egy problémadobozban, majd kétféle megoldást kínáltak a kiskutyáknak: vagy egy ember mutatta meg nekik, hogyan nyílik a doboz, vagy egy előre betanított kutya. A kiskutyák a megoldás láttán megértették, hogy az a megoldás, ha magukra hagyták őket, tovább kellett töprengeniük rajta.

Nyolchetesen már figyelnekFotó: ELTE - Családi Kutya Program

A kutya se hallgat az anyjára

A kutatás vezetője, Claudia Fugazza szerint a leginkább meglepő eredmények akkor születtek, amikor a kölyköket nem az anyjuk tanította, hanem egy idegen állat: a kiskutyák gyorsabban tanultak, ha nem családi körben zajlott a lecke. 

Pogány Ákos, a tanulmány társszerzője szerint ennek az lehet az oka, hogy a kiskutyák figyelmét jobban lekötheti az idegen tanár, mint az anyjuk, így hamarabb megtanulják, amit a tapasztaltabb állat mutat be nekik. Ezt a viselkedést az is magyarázhatja, hogy az anya rendszerint megosztja az élelmet a kölyökkel, míg ez egy idegen felnőtt állat esetében kevésbé valószínű, így lehetséges, hogy a kiskutya ezért tanulja meg jobban egy ismeretlen állattól, hogy miképpen jusson hozzá a jutalomfalathoz. Érdekes, hogy ugyanez már nem igaz a macskákra: a kiscicák jobban hallgatnak az anyjukra.

Ott van a nyelved hegyén, de nem tudod kimondani? Nem vagy egyedül!

Mindannyiunkkal előfordul, hogy egy-egy teljesen hétköznapi szó kimegy a fejünkből, de már majdnem eszünkbe jut. A jelenség utalhat valami komoly bajra is, de nem kell rögtön aggódni: teljesen normális, hogy már megint tepsiütőnek hívtad a serpenyőt, sőt, ha tornáztatod egy kicsit az agyad, még jót is tehet az, ha egy szó a nyelved hegyén van, mégsem tudod kimondani.

Mit üzennek egymásnak a növények?

A növények olyan fokú kémiai diverzitást állítanak elő, amit talán most még felfogni sem vagyunk képesek. Parádi István, az ELTE TTK Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék egyetemi adjunktusának előadása a márciusi Budapest Science Meetupon.