Ész Ventura: Meg tudod csinálni ugyanezt összeadás helyett kivonással?

26. feladvány: Egyenlet törtekkel

1 = 36/54 + 29/87

A fenti egyenletnek az a különlegessége, hogy minden számjegy pontosan egyszer szerepel benne 1-től 9-ig. Létezik a fentihez hasonló egyenlet, melyben nem törtek összege, hanem különbsége adja eredményül az 1-et? Haladóknak: hány megoldása van a feladatnak?

1 = xx/xx - xx/xx

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk magyarázattal együtt. A legelső megoldók és a legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára, aki nem kíván ott szerepelni, kérjük, jelezze. Szerepelni álnévvel is lehet, ezért mindenképpen érdemes az év végén kisorsolt nyeremények miatt. Leveleiket kérjük, ékezetesen írják alá. Az e-mail subject mezőjében kérjük feltüntetni, hogy 'megoldás', illetve sorszámmal jelezni, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: július 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, bűvész.

Már rég kihalt, mégis védetté nyilvánítanák a mamutot

Jobb későn, mint soha: igaz, hogy tízezer éve egyetlen példány sem él a Földön, mégis jogi védettséget kaphat a mamut. A cél az elefántok védelme, a legálisan árusítható mamutagyar helyett ugyanis az orvvadászok gyakran valódi elefántcsontot árusítanak, ennek pedig évente körülbelül harmincezer állat esik áldozatul.