Itt a válasz a rekordbírságra: a Google pénzt kérne az Androidért

2018.07.19. · TECH

Az Android üzleti modelljének szerves részét képezi, hogy a Google saját alkalmazásait állítsák be a telefongyártók alapértelmezettként a készülékeken – mondta Sandar Pichai, a Google vezérigazgatója. Így az, hogy az Európai Bizottság szerdán éppen ezért büntette meg ötmilliárd dollárra (az éves nettó profit 40 százalékára) a céget, az androidos ökoszisztéma végét is jelentheti – vezette le a cégvezető. Magyarán szólva a gyártóknak ezentúl fizetniük kellene az operációs rendszerért.

Pichai szerint egyébként is jogtalan a büntetés: úgy gondolja, hogy nem sért semmiféle jogot, hogy alapértelmezettként állítják be a Google alkalmazásait a készülékeken, mivel egy áltagos felhasználó körülbelül ötven appot telepít a telefonjára, és azt töröl le róla, amit akar.

Mégsem egészen mindegy a Google-nek, hogy mi fut az androidos telefonokon: a techcég termeli a világon a legtöbb reklámbevételt, messze maga mögött hagyva a Facebookot. 2017-ben a Google körülbelül ötvenmilliárd dollárt keresett a mobilplatformokon elhelyezett hirdetésekből, és az eddigi tendenciák alapján nagyon is elképzelhető, hogy ez a szám a továbbiakban csak növekedni fog.

Nem valószínű, hogy a cégnek különösebben aggódnia kellene amiatt, hogy elveszítheti piacvezető szerepét: a Google szolgáltatásai olyan ismertek, hogy sokan akkor is a Chrome böngészőt vagy a keresőmotort használnák, ha nem lenne eleve feltelepítve a telefonjukra, így Pichai figyelmeztetése az érzékeny egyensúly megborulásáról valószínűleg inkább csak egy blöff, amellyel a közvéleményt szeretné a cég mellé állítani.

link Forrás