Óriási elefántszállítmányt indít a világ legnagyobb gyémántcége

2018.07.24. · gazdaság

Annyira túlszaporodtak az elefántok a dél-afrikai Venetia Limpopo rezervátumban, hogy létük már az ökoszisztémát fenyegette. Így a De Beers, a világ legnagyobb gyémántkitermelő vállalata úgy döntött, hogy tesz valami jót is, és 200 elefánt átköltöztetéséről intézkedik.

A szomszédos Mozambikban amúgy is eltűnés fenyegeti a fajt az orvvadászok hatékony munkája miatt. Az illegális vadászat a nemzeti parkokban is elharapózott: a Niassa Nemzeti Rezervátumban például 2007 óta 11 ezer elefántot vadásztak le az értékes elefántcsontért, és már csak 1500 példány maradt belőlük.

Afrikaielefánt-bébi a nagyok lábai közt a dél-afrikai Sabi Sands Rezervátumban
photo_camera Afrikaielefánt-bébi a nagyok lábai közt a dél-afrikai Sabi Sands Rezervátumban Fotó: Michel & Christine Denis-Huot/Biosphoto

A De Beers közölte, hogy júliusban és augusztusban a Dél-afrikai Köztársaságból a mozambiki állami Zinave Nemzeti Parkba költöztet 60 elefántot. A fennmaradó 140 állatot 2019-től szállítja át olyan mozambiki parkokba, ahol van nekik hely. A szállítást szárazföldi úton oldják meg úgy, hogy az állatokat elkábítják.

A De Beers emellett azt tervezi, hogy öt év alatt 500 ezer dollárral támogatja a mozambiki orvvadászat ellen küzdő Peace Parks Alapítvány nevű természetvédelmi csoportot.

A dél-afrikai Venetia Limpopo rezervátumban úgy 60 elefánt élhetne kényelmesen, de jelenleg 270 példányból áll a populáció. A felesleg kiköltöztetése lehetővé teszi, hogy más fajoknak is nagyobb élettér, több táplálék jusson a 32 ezer hektáros parkban.

Afrikai elefántok a dél-afrikai Sabi Sands Rezervátumban
photo_camera Afrikai elefántok a dél-afrikai Sabi Sands Rezervátumban Fotó: Michel & Christine Denis-Huot/Biosphoto

A Zinave Nemzeti Parkban a kitelepített példányoknak 408 ezer hektáros területük lesz, ahol jelenleg még csak hatvan elefánt éldegél. A park elefántállományát a 16 évig tartó, 1992-ben véget ért mozambiki polgárháború is megtizedelte.

A De Beersnek 2016-ban 6,068 milliárd, 2017-ben 5,841 milliárd dollárra rúgtak a bevételei.