Az ELTE genderoktatója elkeserítőnek tartja, hogy az egyetem nem emelt szót a genderszak bezárása ellen

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) péntek este közleményben reagált arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) rendeletben tervezi megszüntetni az egyetem tavaly ősszel indított mesterképzését. A társadalmi nemek tanulmánya, közkeletű nevén a genderszak régóta szúrta a mostani kormány szemét. 

És bár az egyetemek oktatási és kutatási stratégiájába való állami beavatkozás szembemegy a magyar alkotmány szellemével, az ELTE pénteki közleménye szerint „a fenntartó minisztérium jogosult a képzési portfólió felülvizsgálatára”, az intézmény pedig „tudomásul veszi és tiszteletben tartja", hogy a kormány bezárja a szakot az egyetemen.

A témában közölt tegnapi összefoglalónk elkészítésekor kerestük Gregor Anikót, az ELTE társadalmi nemek tanulmányának szociológus oktatóját. Ő azonban akkor az intézményi tiltás miatt még nem nyilatkozott a Qubitnek. Ma a személyes Facebook-oldalán határolódott el munkáltatója állásfoglalásától:

„Az ELTE-s társadalmi nemek mesterszak egyik oktatójaként az ELTE tegnapi sajtónyilatkozatát elkeserítőnek tartom – kezdi nyilatkozatát a szociológus. – Az egyébként érvényesen működő, tudományos jóváhagyással bíró szak mögüli, még a végleges kormánydöntés megszületése előtti kihátrálással nem értek egyet. Az intézményes és anyagi függés (értsd: a fenntartó anyagilag bármikor ellehetetlenítheti az intézmény működését) felülírta az oktatási önállóságot. Mivel a rendelettervezet semmilyen indoklást nem tartalmazott, a nyilatkozatban szereplő mondataival az ELTE gyakorlatilag jóváhagyja, hogy előzetes hatástanulmány, a tudományos engedélyt kiadó és a felsőoktatás szakmaiságáért felelő Magyar Akkreditációs Bizottság és a Felsőoktatási Tervezési Testület megkérdezése, szakmai vita nélkül, indokot nem is említve lehessen bármilyen, érvényes tudományos működési engedéllyel bíró szakot megszüntetni. A sajtóban és csakis a sajtóban megjelenő, a rendelettervezetben egyáltalán nem szereplő “gazdasági érv” is (konkrét tartalmát nem ismertetve) inkább elkendőzésnek tűnik, és leginkább azt eredményezi, hogy egymás ellen hangol szakokat, intézményeket, a felsőoktatás alulfinanszírozottsága miatt a szűk forrásokért versenyeztesse azokat és roncsolja köztük a szolidaritást.”

A teljes poszt itt olvasható: