Online társkeresés: a nők 18, a férfiak 50 évesen a legkívánatosabbak

2018.08.15. · tudomány

Mindenkinek van valamilyen elképzelése arról, hogy milyen taktikák működhetnek az online társkeresés világában, az életmódblogok pedig nagy bajban is lennének, ha ez nem érdekelné az embereket. Kifejezetten sok adattal dolgozó tudományos kutatás viszont most először készült a témában: a Michigani Egyetem kutatói egy meg nem nevezett „népszerű, ingyenes online társkereső” oldalon elküldött üzenetek alapján vizsgálták meg több mint 186 000 heteroszexuális férfi és nő párválasztási szokásait.

A nagyravágyás, a tömör üzenetek és a türelem az online randizás szentháromsága – derül ki a Science Advances című folyóiratban megjelent tanulmányból. A demográfiailag sokszínű mintát négy amerikai nagyváros (New York, Boston, Chicago, Seattle) lakossága szolgáltatta, a kutatók pedig egyetlen hónap (2014. január) üzenetterméséhez férhettek hozzá, természetesen anonim módon.

A nagyvárosok sztárjai: a fehér férfiak és az ázsiai nők

A kutatás több olyan jelenséget is igazolt, amelyek legendák és tapasztalatok alapján eddig is sejthetők voltak. „A heteroszexuális online társkeresés alapvető igazsága, hogy az esetek nagy többségében a férfiak veszik fel először a kapcsolatot – az adataink szerint több mint 80 százalékban férfiak küldték az első üzenetet” – írja a tanulmány, miközben az is bizonyosságot nyert, hogy „a nők nagyon szelektíven válaszolnak a férfiak üzeneteire – az átlagos válaszadási arány kevesebb mint 20 százalék volt”.

A kutatók a Google-kereséseknél is használt PageRank algoritmus segítségével állítottak fel az adatokból egy kívánatossági (desirability) rangsort, amelyen két kritérium alapján helyezték el a társkereső felhasználókat. Annál feljebb került valaki a listán,

  • minél több kívánatos felhasználó írt neki
  • és minél több kívánatos felhasználó válaszolt, amikor ő írt nekik.

A kutatást vezető Elizabeth Brunch, a Michigani Egyetem szociológusa szerint egyértelmű faji és nemi sztereotípiákra is sikerült rámutatni, a két legnagyobb kívánatossági mutatóval ugyanis a fehér férfiak és az ázsiai nők rendelkeztek, míg a legkisebbel a fekete nők. „Az ázsiai konnotációja nőnemű, ezért az ázsiai nők piacképessége sokkal nagyobb, mint az ázsiai férfiaké. A fekete férfiak és nők esetében pont ennek a fordítottja igaz” – mondta Brunch az Atlanticnek. Igaz a vizsgált oldal felhasználói 70 százalékban fehérek, így az ő preferenciáikat mutatják leginkább az adatok.

A férfi középkorúan és iskolázottan, a nő fiatalon és nem túl nagy végzettséggel kelendő

A nemek közötti kívánatosság megoszlása a kutatás egyik legszembetűnőbb eredménye: míg a férfiaknál az 50 éves kornál csúcsosodik a mutató, addig a nők esetében 18 éves kortól kezdve folyamatosan csökken. Brunch szerint azt eddig is tudni lehetett, hogy az idősebb nőknek van a legnehezebb dolguk a párkeresésben, így azon jobban megdöbbent, hogy a férfiaknál milyen kevés a különbség a kívánatossági mutató felső és alsó pontja között, miközben a nőknél óriási a zuhanás.

Emellett az iskolázottság terén is óriási a különbség a férfiak és a nők társkeresési szokásai között. A kutatás szerint egy férfi annál kívánatosabb, minél magasabb végzettséggel rendelkezik, vagyis egészen a posztgraduális végzettségig felfelé ível a mutató, eközben a nőknél az alapfokú diploma jelenti a kívánatossági csúcsot, az annál iskolázottabb nőket már kevésbé keresik fel.

Az is kiderült, hogy az emberek általában el tudják helyezni magukat a hierarchiában, ugyanis nagy átlagban a velük körülbelül azonos kívánatossági mutatóval rendelkező felhasználókra írtak rá a vizsgált időszakban. De Brunch nem véletlenül nevezi optimista realizmusnak a társkereső oldalakon tapasztalt viselkedést, ugyanis a férfiak és a nők többsége (a vizsgált felhasználók legalább háromnegyede) is előszeretettel próbálkozott be a hierarchiában nála jóval magasabban álló felhasználóknál, míg alacsonyabb szintre jóformán senki sem lőtt.

Kitartónak kell lenni, de hosszú szöveget csak a nők írjanak

Nem érdemes azonban arra várni, hogy majd az egyetlen, tökéletes kiszemelt válaszol a megkeresésre, a kutatást vezető szociológus szerint ugyanis „a válaszadási arány egy átlagos üzenetre 0 és 10 százalék között van”. A szintén az Atlanticnek nyilatkozó szociológiaprofesszor, a Stanford Egyetemen oktató Michael Rosenfeld így Brunch tanácsát osztja: az óriási választék miatt a kitartás és a türelem mindennél fontosabb az online társkeresésben, de a nagy számok törvénye alapján ez idővel kifizetődik.

A konkrét felszedős szövegeket a kutatók meghagyják a bloggereknek, de kvantitatív adatokkal az üzenetek hatásáról is tudtak újat mondani: míg a férfiaknál általában nem számít, milyen hosszú üzeneteket írnak (kivéve Seattle-ben, de ennek okát még a tanulmány készítői sem tudták megmagyarázni), a rangsorban alacsonyabb helyet elfoglaló nők nagyobb eséllyel indulnak a kiszemeltjeiknél, ha hosszabb fogalmazással készülnek. A tartalmat tekintve pedig általánosságban elmondható, hogy a pozitív szavak sem hatnak a magasabb kívánatossági mutatóval rendelkező társjelöltekre.

Társkeresésről írt korábbi cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás