Így csinál bárkiből profi táncost a deepfake

2018.08.28. · TECH

Tovább fokozódik a deepfake-helyzet. Az a technika, amelynek a segítségével egy ember arcát egy másik ember testére lehet egyszerűen illeszteni, már a celebpornón és a lehetséges politikai botrányokon is túllépett: a Kaliforniai Egyetem Berkeley kampuszán kifejlesztettek egy módszert arra, hogyan lehet bárkiből profi táncost varázsolni.

Az Everbody Dance Now (vagyis Mindenki táncoljon!) nevű projekt során mesterséges intelligencia segítségével térképezték fel egy táncos mozgását, majd azt ráküldték egy olyan videóra, amelyen egy szintén sokféle mozgásgyakorlatot végző ember található. Utóbbi azért fontos, mert az algoritmus ezekből a különböző pozícióban rögzített képekből tudja reprodukálni az eredeti videón látható táncot az alany testével, az ő ruhájában.

link Forrás

A videón azért látszik, hogy a komplex mozgások esetében még nem tökéletes ez a módszer, főleg a forgásnál deformálódik az alany teste és arca, de az arcmásoló deepfake-videók is így kezdték.

Mivel minden ártalmatlannak tűnő kísérletnek lehetnek potenciálisan veszélyes hatásai, a Gizmodo már arra is figyelmeztetett, hogy az arcjátékon túllépő, a test mozgását is lekövető deepfake hová vezethet: a lap szerint nem nehéz elképzelni, hogy a jövőben ezzel a technikával akár olyan biztonságikamera-felvételeket lehet majd hamisítani, amelyek egy ártatlan személyt mutatnak be valamilyen illegális tevékenység, mondjuk egy bolti lopás vagy egy fegyveres rablás közben. Addig viszont marad a szórakozás.

További cikkek deepfake témában a Qubiten:

link Forrás
link Forrás