Az európai országok közül Magyarországon mérték a harmadik legnagyobb drágulást 2000 óta

2018.09.04. · gazdaság

Bár az európai uniós inflációs ráta összességében az ezredforduló óta szerénynek mondható, a tagállamok között nagy a szórás az áremelkedést illetően – derül ki az Eurostat hétfőn publikált adataiból.

A tagállamok (és a felmérésben szintén szereplő Izland és Norvégia) közül Magyarországon mérték a harmadik legnagyobb drágulást. Ami pedig az egészségügyi költségeket illeti, 156,8 százalékos áremelkedéssel elsők vagyunk a vizsgált országok körében. Ebbe beleértendők a kórházi ápolás, a mentőszolgálat, a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök költségei.

2000-től 2017-ig az árak átlagosan 36,5 százalékkal nőttek az unióban. A legnagyobb mértékben az alkohol- és dohánytermékek ára ment fel, de az oktatás költségei is jelentősen, több mint 90 százalékkal ugrottak meg az elmúlt 17 évben. Utánuk a lakhatás és a rezsi költségei, valamint a hotel- és éttermi szolgáltatások árai ugrották a legnagyobbat, átlagosan több mint 55 százalékot. A ruházkodás (beleértve a lábbeliket is) költségei nagyjából stagnáltak, míg a kommunikáció anyagi vonzatai még csökkentek is 20 százalékkal (Magyarországon mondjuk ezen a két területen is drágulást mértek), ami érthető, hiszen a vizsgált időszak egybeesik az internet terjedésével. Nézzük, hogyan alakultak az árak idehaza:

link Forrás

Itthon a legnagyobb áremelkedést 2001-ben (9,7 százalék) és 2007-ben (7,9 százalék) mérték. 2012-ben még 5,7 százalékkal nőttek az árak, majd drasztikusan visszaesett az infláció. Az Eurostat részletes adatai szerint 2017-ben ismét megugrott a ráta 2,4 százalékra.

Ami az európai országokat illeti, Románia elképesztő áremelkedési rátával, 257 százalékkal vezeti a listát, a második, a nem EU-tag Izland a nyomába sem ér 108,3 százalékkal. A harmadik legnagyobb drágulást Magyarországon mérték: 2000 óta átlagosan 98 százalékkal növekedtek az árak. Utánunk Lettország (86,7 százalék), Bulgária (84,6 százalék), majd Észtország (79,5 százalék) és Szlovákia (64,1 százalék) következik.

A lista alján Németországot, Svédországot és Franciaországot találjuk 28-30 százalék közötti drágulással.

link Forrás