6 éve betiltották a baljós előrejelzéseket a hurrikán sújtotta Észak-Karolinában

2018.09.18. · tudomány

Észak-Karolinában attól tartottak, hogy a klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések megártanak majd az üzleti életnek, így 2012-ben egész egyszerűen megszavaztak egy törvényt, amelyben megszabják, hogy a hasonló jóslatoknak kizárólag múltbéli adatokon kell alapulniuk.

Az államban, amelyet nemrégiben kapott telibe a Florence hurrikán, és amelyet súlyos áradások sújtanak, tehát nem fogadják el legálisnak a műholdképek és egyéb bizonyítékok alapján alkotott előrejelzést, de a tegnapi idő alapján nyugodtan lehet jósolni.

A problémát az NC Coastal Resources Commission jelentése okozta, amelyben a tengerparti megyéket érintő tengerszint-emelkedés veszélyeire hívták fel a figyelmet, ez pedig rossz hír lett volna az ottani vállalkozásoknak, így az állam betiltotta a hasonló vizsgálatokat, és meghatározta, hogyan kell azokat a jövőben elvégezni: kizárólag történeti adatokkal dolgozhatnak, azok közül is csak az 1900 utániakkal. Ezt a szabályozást Scott Huller, a Scientific American újságírója ahhoz hasonlítja, mintha inkább az éves kalendárium jóslásainak hinnénk, mint annak a radarképnek, amelyen jól láthatóan egy hurrikán közeledik.

photo_camera Fotó: Sean Rayford/AFP

Nem is akkora a baj?

Ennek megfelelően az állam a lehető legjobb forgatókönyvvel számol a klímaváltozással kapcsolatban, nem pedig a legrosszabbal: a hivatalosan elfogadott vizsgálati módszer szerint nincs is nagy baj. Egy 2015-ös vizsgálat szerint a tengerszint mindössze 6-8 hüvelyknyit (15-20 centimétert) fog emelkedni, ez pedig még nem okoz különösebb fennakadásokat. Igaz, ez a vizsgálat csak harminc évre tekintett előre. Egy aggódó tudósokból álló társaság 2017-es tanulmánya szerint már korántsem ilyen biztató a helyzet, az ő számításuk szerint 13 észak-karolinai települést tesz majd lakhatatlanná az emelkedő vízszint 2035-re.

Orrin Pilkey, a Duke Egyetem nyugalmazott geológusa szerint az állam ráérős hozzáállása garancia a katasztrófára, a hivatalos álláspont pedig csak annak kedvez, hogy előbb-utóbb tragédia történjen, majd utána próbálják meg helyrehozni a dolgot. A professzor azonnali lépéseket sürget, többek között építési tilalmat követel az áradástól fenyegetett területeken, és a meglévő épületek elbontását szorgalmazza, emellett a partvonal változásai miatt egy evakuációs terv kidolgozását is javasolja.

De, akkora a baj

A Florence hurrikán súlyos károkat okozott Észak-Karolinában, az áradásokat földcsuszamlások kísérik. A rekordméretű áradásokban többen életüket vesztették, a folyók szennyvizet, mérgező vegyi anyagokat hordanak, a víz több helyen elmosta az utakat, a hatóságok a helyreállításukon még dolgoznak.