Fontos videó készült arról, ahogy egy medvelepke kiszívja a könnyeket egy alvó madár szeméből

2018.09.27. · tudomány

Békésen alszik a hangyászmadár egy növény szárán ülve, miközben testéből egy szúnyog szívja a vért, szeméből pedig egy medvelepke issza a könnyeket. Ez a rémálomba illő kép elevenedik meg a Science videóján, amely még 2017 novemberében készült, amikor egy brazil ökológus, Leandro Moraes az Amazonas közepén egy éjszakai expedíción felfigyelt a jelenségre.

link Forrás

A National Geographic 2014-ben ment utána a lakrifágia néven is ismert könnyivás jelenségének, miután bejárta a netet az a Costa Ricában készült felvétel, amelyen egy krokodil (pontosabban egy pápaszemes kajmán) egyik szeméből egy pillangó, a másikból pedig egy méh szívja ki a könnyeket.

A könnycsapolás elsősorban a molylepkék, a pillangók és a méhek körében szokás, akik a só miatt közelítik meg a gyakran alvó emlősök és hüllők szemeit. „A nátrium és sok mikrotápanyag nehezen található meg a természetben. A pillangók és a méhek nektárral táplálkoznak, abban pedig nincs só. De sóra szükségük van a szaporodáshoz és az anyagcseréhez” – mondta a lapnak a videót készítő Carlos de la Rosa, a Trópusi Tudományok Szervezetének biológusa.

link Forrás

A könnyek mellett az izzadságot, az ürüléket és a vizeletet is a só miatt szeretik ezek a repülő rovarok. De ne higgyük, hogy nincsenek közöttük ínyencek: a pillangók a krokodilok, a méhek a teknősök, az éjjeli molylepkék pedig az alvó madarak testnedveit favorizálják, ha egy kis sóra vágynak.